Gómez sobre el port de València: “Hem de compatibilitzar la protecció ambiental amb els interessos de les famílies treballadores”

La vicealcaldessa assenyala que el PSOE pretén que el port siga un gran centre logístic “d’avantguarda” de la sostenibilitat 

La socialista Sandra Gómez, responsable d'Urbanisme a la ciutat de València, durant l'entrevista en 'Les notícies del matí'
La socialista Sandra Gómez, responsable d'Urbanisme a la ciutat de València, durant l'entrevista en 'Les notícies del matí'

“La protecció ambiental és una de les nostres prioritats, però hem de ser ambiciosos, fer-ho amb intel·ligència, perquè siga compatible amb els interessos de les famílies treballadores, que directament o indirectament tenen el seu mitjà de vida en el port de València”. És la visió de la vicealcaldessa de la ciutat i regidora d’Urbanisme, la socialista Sandra Gómez, sobre el projecte d’ampliació d’aquesta infraestructura comercial, que ha intervingut aquest matí en Les notícies del matí

Gómez ha manifestat que si no es combinen aquests dos interessos, el de la sostenibilitat ambiental amb el potencial laboral del port de València, “es corre el risc de que les famílies treballadores desconnecten dels partits progressistes i això dona ales a partits populistes, com Vox, que connecten els seus discursos amb els barris treballadors, com ja ha passat en alguns països europeus”. En aquest sentit, creu que els representants públics com els de l’Ajuntament de València han de fer una “cassació d’interessos” entre totes les parts implicades. 

A la vicealcaldessa de València, li dona “tranquil·litat” el fet que el Ministeri de Transició Ecològica li haja remés una carta a l’Autoritat Portuària de València instant-la a fer un informe sobre la conveniència o no d’una nova declaració d’impacte ambiental. Cal recordar que Ports de l’Estat ha donat llum verda a la construcció de la terminal nord per a contenidors, en considerar que la declaració d’impacte ambiental aprovada el 2007 no està caducada i, per tant, deixa en mans de l’Autoritat Portuària la continuïtat del projecte

Per a Sandra Gómez, el fet de que el departament de Teresa Ribera actue com a “garant” dels criteris ambientals amb què s’ha de fer l’ampliació evidencia que les obres no comportaran agressions per a l’entorn natural. 

No obstant això, la responsable d’Urbanisme veu necessària la recuperació de les platges del sud de València, que “s’ha de combatre d’una manera ambiciosa”. “Hem de demanar al ministeri la regeneració, per a no seguir perdent terreny i guanyar el que s’ha perdut en les últimes tres dècades”, arran de l’ampliació sud del port de valencià. 

Segons ha manifestat Sandra Gómez en Les notícies del matí, València no pot desaprofitar l’oportunitat de convertir-se en un gran centre logístic, perquè aquesta rellevància es “compatible amb la recuperació del patrimoni natural”.

Així mateix, la vicealcaldessa ha demanat defugir “de la dicotomia de triar entre protecció ambiental i ocupació” i ha remarcat que el seu partit aspira al fet que el port “siga l’avantguarda de les compensacions ambiental, de la tecnologia innovadora, que tinga un impacte neutre en les emissions, perquè és un element estratègic essencial per a la ciutat”. 

“Hi ha un conflicte real amb els arcs xinesos”

Quant a un altre dels projectes polèmics dels últims dies, la d’alçar uns arcs xinesos en l’accés al barri de la Roqueta, amb una important presència de la comunitat asiàtica, la responsable d’Urbanisme no és partidària “de fer uns arcs més grans que la falla Convent de Jerusalem, que es planta al barri”, però ha matisat que s’ha d’adoptar una solució que permeta que “el veïnat estiga còmode” i, al mateix temps, respecte la decisió que ha eixit d’una votació ciutadana. 

La regidora Gómez ha descartat, en qualsevol cas, donar un pas enrere i rebutjar el projecte dels arcs perquè suposaria anul·lar una votació vinculant. Creu que és un projecte que pot “donar ressò al barri, pot suposar un reconeixement a la comunitat xinesa, done compliment als pressupostos participatius i done un missatge de València com a ciutat diversa”. “Hi ha un conflicte real, hem de trobar solució en què tot el món estiga més o menys còmode”, ha admés.

L'entrevista completa a Sandra Gómez està disponible a la carta en l'enllaç següent:

També et pot interessar

stats