La Generalitat defensa que la regulació de l’ús dels mòbils a les aules és una competència autonòmica

La directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, agrega també que aquest tema es deu d'abordar des del punt de vista de les persones expertes, i no des de la política

Imatge d'arxiu d'uns adolescents amb el telèfon a classe
Imatge d'arxiu d'uns adolescents amb el telèfon a classe / LBeddoe (Shutterstock)

La Generalitat considera un “contrasentit” la reunió convocada aquest dimecres per la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegría, sobre l'ús de telèfons mòbils a les aules i ha instat el govern espanyol a tractar aquest tema amb experts perquè, diu, "no es tracta d’un assumpte polític". Així ho ha manifestat la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, que ha recordat que "la Conselleria fa mesos que treballa en la regulació de l'ús dels dispositius mòbils en els centres educatius de la Comunitat Valenciana".

Escrig —que s'ha connectat telemàticament a la reunió informal convocada per la ministra d'Educació— ha qualificat la sessió de "contrasentit", ja que són les comunitats autònomes les que tenen competències en aquesta matèria. "Estem treballant ja en això, i per això la reunió no ens ha aportat res nou", ha incidit.

En aquest sentit, la representant ha recordat que des del departament que dirigeix José Antonio Rovira "es modificarà l'actual decret de convivència 195/2022 que deixa molt oberta l'autonomia dels centres quant a l'ús dels mòbils i considerem que és necessari establir una base que els facilite les decisions". Així, Escrig ha instat el Ministeri d’Educació a abordar aquest tema amb experts. "No és un assumpte polític, hem de comptar amb l'opinió dels quals realment saben d'aquesta matèria, tal com estem fent a la Comunitat Valenciana", ha defensat.

Alegría vol una resposta "comuna i coordinada" 

En tot cas, la ministra d'Educació s’ha reunit aquest dimecres al matí amb els consellers autonòmics d'Educació per a abordar l'ús dels dispositius mòbils als centres educatius. Durant la trobada, ha insistit en la necessitat de donar una resposta "comuna i coordinada" sobre l'ús dels telèfons en els centres educatius.

"La reunió ha posat de manifest la preocupació compartida pel ministeri i les comunitats sobre aquest aspecte. De fet, arran de la sectorial del 13 de desembre, set territoris (inclosos Ceuta i Melilla) han posat en marxa la seua pròpia regulació en aquesta matèria, mentre que la resta estan en procés de debat”, asseguren des d’Educació.

El Consell Escolar aposta per prohibir-ne l’ús, amb excepcions

La setmana passada, la ministra ja va tractar aquesta qüestió amb el president del govern, Pedro Sánchez, en una reunió amb el Consell Escolar de l'Estat, la comissió permanent del qual va aprovar per unanimitat la proposta per a fer efectiva aquesta prohibició, que inclou algunes excepcions.

En concret, l’organisme aconsella que als centres d'infantil i primària "no es porte el dispositiu mòbil, excepte en casos específics, excepcionals, que tinguen a veure amb la salut o amb la necessitat d'estar controlats". Pel que fa a secundària, si s'hi porten els mòbils, diuen, han de mantindre'ls apagats, "a excepció d'aquells moments en els quals, per causes educatives, siga necessari connectar-los sota la supervisió del professor. Sempre respectant l'autonomia dels centres". 

També et pot interessar

stats