La Generalitat i la CEOE s'uneixen en la defensa del sector ceràmic, l'aigua i el port de València

Mazón troba un aliat en Garamendi per a presentar la Comunitat Valenciana com un territori atractiu perquè s'hi instal·len les empreses

Garamendi i Mazón, reunits aquest dijous en el Palau de la Generalitat
Garamendi i Mazón, reunits aquest dijous en el Palau de la Generalitat / Ana Escobar (Efe)

La Generalitat i la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) han anunciat aquest dijous la constitució d'un bloc comú per a la defensa a Madrid de tres assumptes clau en l'agenda valenciana: la situació del sector ceràmic i les empreses taulelleres, l'arribada de l'aigua als camps valencians i l'ampliació del port de València.

El president de la CEOE, Ángel Garamendi, s'ha desplaçat fins al Palau de la Generalitat per a trobar-se amb el cap del Consell, Carlos Mazón, i mantindre una primera reunió de caràcter institucional des que el popular va accedir al càrrec. Ambdós han exhibit públicament sintonia en diverses qüestions que afecten el territori i l'empresariat valencià i que s'han focalitzat específicament en tres, una per cada província. De nord a sud, solucions i més ajudes per a la ceràmica a Castelló, materialitzar la nova terminal nord del port a València i gestió hídrica des de la "lògica", criteris "tècnics" i "solidaritat" a Alacant. Tres fronts molt reivindicats pel govern valencià davant l'executiu estatal i que la principal patronal espanyola, on està integrada la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), ha assumit de manera explícita.

"Estem en un no parar d'aquesta nova etapa que s'ha posat en marxa a la Comunitat Valenciana. D'obertura, inversió dels que estan i també dels que no estan, de sentit comú i, sobretot, de moltíssima ambició", ha proclamat Mazón en la roda de premsa posterior a la reunió. El president ha obtingut, a més, el suport de la CEOE en l'ampliació de l'aeroport de Manises i la instal·lació d'una segona pista d'aterratge a l'aeroport d'Alacant-Elx. Per tot açò ha agraït el compromís de la patronal espanyola amb les reivindicacions de la Generalitat i el teixit empresarial valencià, i ha demanat llevar el "tap" que hi ha hagut en els últims anys al desenvolupament de les energies renovables en el territori.

En la trobada entre Mazón i Garamendi han estat presents també el líder de la patronal valenciana, Salvador Navarro, i la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, com a coordinadora del diàleg social a la Comunitat Valenciana. El cap de l'executiu valencià ha avançat, precisament, que el 30 de gener convocarà la taula per a obrir oficialment el diàleg social amb els sindicats i la patronal valenciana. També ha anticipat la posada en marxa, durant el primer trimestre d'aquest 2024, d'una "gran estratègia" per a reduir la burocràcia en l'administració que s'ha batejat com Projecte Simplifica i que ha comptat amb la col·laboració de la CEOE i la CEV.

La Comunitat Valenciana, pol d'atracció empresarial

A banda de les infraestructures, el president Mazón ha trobat en Garamendi un aliat en la defensa de la Comunitat Valenciana com un territori atractiu perquè s'hi instal·len les empreses i continuen ací les que se n'anaren de Catalunya quan va esclatar la crisi pel procés. El dirigent de la CEOE, s'ha pronunciat sobre la polèmica oberta per la petició de Junts al govern espanyol perquè multe les empreses que eixiren d'aquell territori el 2017 i ara no volen tornar i ha defensat de manera ferma que cada negoci té llibertat per a instal·lar-se on vulga. Ha insistit, en aquest sentit, que aquells que demanen "castics" o "ajudes" s'equivoquen. "Hi ha un sistema fàcil perquè les empreses tornen a Catalunya: pau i confiança. No fa falta diners ni fer lleis, sinó tornar a la normalitat que tots desitjaríem per a Catalunya", ha subratllat. Mazón ha aprofitat per a tornar a convidar empresaris i empreses a instal·lar-se ací.

També et pot interessar

stats