La Generalitat assumirà amb altres autonomies el Premi Nacional de Tauromàquia suprimit pel govern espanyol

El guardó manté la dotació en 30.000 euros i serà rotatiu entre Madrid, Extremadura i altres territoris que s'hi sumen

Una plaça de bous, en arxiu
Una plaça de bous, en arxiu / Ajuntament de Ciudad Real

La Comunitat Valenciana i altres autonomies de l'Estat recuperaran el Premi Nacional de Tauromàquia recentment suprimit pel Ministeri de Cultura sota la batuta del ministre Ernest Urtasun, de Sumar. Ho ha avançat este divendres el vicepresident primer del govern valencià i conseller de Cultura i Esports, l'extorero Vicente Barrera, qui ha deixat clar que l'organització d'esta distinció anual anirà a càrrec dels territoris interessats a recuperar-lo "mentre dure la censura" i "el pensament únic" en el Ministeri de Cultura.

Encara han de polir-se els detalls de com funcionarà este nou guardó, però sí que se sap que mantindrà la mateixa dotació econòmica que l'atorgat fins ara pel govern estatal: 30.000 euros. Barrera, que hui ha visitat la jornada Testimonis Audiovisuals de Víctimes del Terrorisme, ha explicat que, des que s'assabentaren de la supressió del reconeixement, autonomies com Madrid i Extremadura, junt amb la valenciana, començaren a estudiar propostes per a recuperar-lo. De moment, estan mantenint converses amb els consellers responsables de Cultura dels diferents territoris per a veure quins es volen unir a la proposta.

"Donarem el premi el 2024 i en els anys successius mentre la censura, el pensament únic i el no compliment de les obligacions legals continuen existint. Cal fomentar la cultura i no dictar la cultura segons les opinions i gustos personals o fòbies i fílies personals", ha assegurat Barrera.

La seu de la distinció encara no està decidida perquè no se sap definitivament quines comunitats hi participaran, però la idea que s'estudia amb més força és que puga ser rotatòria i celebrar-se cada any en un lloc diferent. És a dir, que siga un premi itinerant.

Per la seua banda, la consellera de Justícia i d'Interior, Elisa Núñez, ha defensat la Menció Honorífica en Defensa de la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural que atorgarà enguany la Generalitat dins dels premis taurins de la Comunitat Valenciana perquè, a parer seu, des de les institucions s'ha de donar suport a les tradicions. Per això, ha argumentat, s'ha decidit donar esta distinció especial, per a "visibilitzar una tradició absolutament espanyola" i que, com a institució, els toca "defensar i fomentar". Sobre les crítiques a la celebració d'estos festejos, Núñez ha manifestat que "d'opinions, n'hi ha moltes" i també hi ha moltes persones que pensen que és una festa.

L'oposició ha eixit en tromba a criticar esta decisió del Consell que comparteixen el PP i Vox. La ministra de Ciència i secretària general del PSPV, Diana Morant, ha apuntat que "ja que la Generalitat està recuperant premis, hauria de recuperar el de Miguel Hernández perquè és el que està en perill amb el nou govern". Des de Compromís, la portaveu adjunta a les Corts, Isaura Navarro, ha lamentat que continue existint "una batalla cultural entre qui defensa l'assassinat d'animals en corregudes de bous i qui defensa el benestar animal", i ha opinat que estes pràctiques "com a espectacle" haurien de pertànyer ja al passat.

També et pot interessar

stats