El Ministeri de Cultura elimina el Premi Nacional de Tauromàquia

El departament que dirigeix Ernest Urtasun ha confirmat que el guardó no s'entregarà el 2024

L'últim guardonat amb el Premi Nacional de Tauromàquia, el 2023, va ser Julián López, El Juli
L'últim guardonat amb el Premi Nacional de Tauromàquia, el 2023, va ser Julián López, El Juli / À Punt

El Ministeri de Cultura eliminarà el Premi Nacional de Tauromàquia, un guardó dotat amb 30.000 euros, que no es concedirà el 2024, segons ha confirmat aquest divendres el departament que dirigeix Ernest Urtasun.

El guardó es va crear el 2011 amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i es va entregar per primera vegada el 2013 al torero Francisco Manuel Ojeda González, conegut com a Paco Ojeda. L'últim guardonat, el 2023, va ser Julián López, El Juli.

Des que Ernest Urtasun va assumir la cartera de Cultura no ha donat cap premi a la tauromàquia, com va ser en el cas de la convocatòria de les Medalles d'Or al Mèrit de les Belles Arts 2023 (les úniques que ha proposat fins al moment).

Urtasun ha mostrat en nombroses ocasions la seua posició antitaurina i en contra el maltractament animal. “Hi ha una majoria d'espanyols que no comparteix el maltractament animal”, ha dit.

El ministeri inicia des d'este divendres l'obertura d'una consulta pública, que no és vinculant, i que és el primer pas necessari per a modificar l'orde ministerial que regula el conjunt de premis nacionals del Ministeri de Cultura.

Este departament considera que els premis nacionals han de ser "fidel reflex" de les valoracions i sentiments de la societat, assenyalen fonts de Cultura.

En els últims anys, la preocupació pel benestar animal ha augmentat, mentre que l'assistència als espectacles taurins se situa enl'1,9% de la població (dades del 2021-2022), per això "és oportuna una nova revisió" dels premis, assenyala fonts ministerials.

Urtasun manté que la decisió respon el sentir de la ciutadania: "La gent cada vegada entén menys que es practique la tortura animal i que se li dediquen premis". El ministre ha dit que vol fugir de "tota polèmica" i no ha volgut valorar si altres administracions opten per premiar "formes de tortura animal el 2024".

La Fundació Toro de Lidia ho considera una mesura "ideològica"

Després de conéixer la decisió de Cultura el president de la Fundació Toro de Liria, el ramader Victorino Martín, ha manifestat que el ministre Urtasun "no està complint les seues obligacions" com a càrrec públic i l'està exercint de manera discriminatòria contra la tauromàquia "per motius ideològics".

L'associació, segons ha anunciat Martín, estudiarà emprendre mesures legals. "Si no li agraden a ell (els bous), és respectable, però ell no està ací per a fer el que li agrada, sinó per a governar per a tots els espanyols", ha assenyalat el ramader.

Page anuncia un premi a Castella-la Manxa

D'altra banda, el president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha anunciat este divendres en la xarxa social X la creació d'un premi de tauromàquia propi. En la publicació Page es mostra obert a coordinar-se amb altres autonomies per tal d'aconseguir que els premis tinguen "abast nacional i internacional".

També et pot interessar

stats