Barrera qualifica de "censura i d'atac a la llibertat d'expressió" l'eliminació del Premi Nacional de Tauromàquia

El vicepresident del Consell ha anunciat que la Comunitat Valenciana s'adhereix a la proposta d'Extremadura d'organitzar el premi

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport Vicente Barrera
El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de maig 2024 - 12:11 Actualitzat: 03 de maig 2024 - 18:59

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha expressat el seu suport a la proposta presentada per la Junta d'Extremadura, que ha mostrat la seua disposició a assumir l'organització del Premi Nacional de Tauromàquia després d'haver anunciat el Ministeri de Cultura, encapçalat per Ernest Urtasun, que ja no es convocarà a partir d'enguany.

Barrera ha manifestat la seua “total repulsa contra esta decisió arbitrària del govern d'Espanya que constitueix, no sols un acte de censura, sinó també un exemple de sectarisme polític en intentar imposar una única perspectiva cultural des de l'esquerra”.

En este sentit, el vicepresident del Consell ha apuntat que la supressió del reconeixement a una manifestació cultural com és la tauromàquia “respon, una vegada més, a l'intent per part de l'actual executiu de l'Estat de controlar i modelar l'expressió artística i cultural segons els valors i agendes del govern en el poder, sense atendre les sensibilitats del conjunt de la societat espanyola”.

Per a Barrera, “este és un símbol d'atac a la llibertat d'expressió, quan el paper de l'Estat hauria de ser el de la promoció i protecció de la diversitat cultural que caracteritza el nostre país”.

Per això, Barrera s'ha qüestionat “el dret del govern a determinar quines formes d'expressió són legítimes i quins no ho són, així com la seua capacitat per a definir qui són els ‘guardians’ de la cultura”.

“Fins a quin punt ha d'intervindre l'Estat en estes esferes? La cultura és allò que ens defineix com a societat i no és el govern el que ha de dictar-la des d'un partit’”.

A més, Barrera ha recordat la importància de la tauromàquia no sols pel seu valor patrimonial i cultural així com pel seu arrelament en la tradició d'este país sinó també per exercir de factor dinamitzador econòmic en moltes regions espanyoles, contribuint a fixar població en l'àmbit rural de manera determinant i combatent, per tant, el fenomen de la despoblació.

Davant d'esta situació, Barrera ha agraït a la Junta d'Extremadura el seu oferiment perquè el Premi Nacional de Tauromàquia puga mantindre's, i ha traslladat a l'executiu extremeny “tot el suport que siga necessari des del govern valencià per a protegir l'existència del guardó”.

La Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural extremenya, que dirigeix Vox, ha anunciat el seu desig d'organitzar el premi en un futur, però també ho han fet altres comunitats com Castella-la Manxa, Madrid o Andalusia.

Mazón creu que l'eliminació del premi és "una broma de mal gust"

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, pensa que la mesura presa pel Ministeri de Cultura és "una broma de mal gust" i ha considerat que "no és una bona notícia".

Així s'ha pronunciat en declaracions als mitjans este divendres a València, on ha apuntat en ser preguntat que no coneixia la notícia, però ha criticat que el govern espanyol estiga "prohibint elements culturals" de la "tradició i arrels" d'Espanya.

"Si eixe és el camí que ha decidit el govern d'Espanya d'anar contra la cultura i la tradició, és un camí equivocat", ha assenyalat el president, que també ha qualificat la proposta de "desficaci".

Mompó proposa que els guardons taurins de la Diputació siguen d'àmbit nacional

Per la seua banda, entre les reaccions, el president de la Diputació de València, Vicente Mompó, ha criticat la decisió del Ministeri de Cultura i ha oferit que els guardons taurins que lliura la corporació provincial siguen d'àmbit nacional. "Contra el sectarisme, llibertat". Així ho ha expressat Mompó en un missatge en xarxes socials. El president de la Diputació de València considera la decisió del Ministeri de Cultura "un atac a la cultura d'este país".

"A la província de València no permetrem que diluïsquen la nostra identitat. Celebrarem amb més passió encara els Premis Taurins de la Diputació i també ens oferim a fer-los d'àmbit nacional. Contra del sectarisme, llibertat", ha afegit.

També et pot interessar

stats