La Generalitat apel·la a la corresponsabilitat de la ciutadania per a prevenir i evitar els incendis

El Consell dedicarà més d'un miler d'efectius específics i 101 milions d'euros a la lluita contra el foc, un 24% que el 2016

D'esquerra a dreta, Gabriela Bravo, Ximo Puig i Mireia Mollà
D'esquerra a dreta, Gabriela Bravo, Ximo Puig i Mireia Mollà / À Punt NTC

Aliança, corresponsabilitat i trellat. Sobre aquests tres principis sustenta la Generalitat la nova campanya contra els incendis forestal, Stop Al Foc, segona ha explicat el cap del Consell Ximo Puig. "Aliança" entre institucions la societat civil, "corresponsabilitat" de la ciutadania per a participar activament en la prevenció i "trellat" per a gaudir de la natura sense incórrer en conductes de risc. Puig ha definit la lluita contra el foc com "una operació de país" i ha demanat fer "causa comuna, tots a una veu, per a posar fi als incendis". "N'hi ha molts, però cada vegada tenim més equipament i capacitat per a fer-los front, i també cada vegada hem de tindre més consciència col·lectiva del que ens estem jugant", ha explicat Puig en roda de premsa.

"Apel·lem a la ciutadania perquè s'implique en la protecció de muntanyes, perquè la diferència entre un conat o un gran incendi pot ser una telefonada" (...) "no tinguem peresa ni pensem que ho faran altres", ha advertit abans la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, que ha detallat que l'any passat el 112 va processar 8.012 alertes per incendis forestals i de vegetació. "Mereixem gaudir del patrimoni natural amb els cinc sentits, però sense oblidar el sentit comú per a poder fer-lo més enllà de l'estiu i la resta de les nostres vides", ha dit.

Hem de fer causa comuna, tots a una veu, per a acabar amb els incendis (...) hem de tindre més consciència col·lectiva del que ens estem jugant Ximo Puig - President de la Generalitat

El 2022, tot i les restriccions a la mobilitat la primera plujosa es van registrar 1.861 incidents amb foc a la Comunitat Valenciana i 240 incendis forestals, dos d'ells importants a Assuévar, on es van cremar 500 hectàrees i a Rafelguaraf, on es van perdre huitanta més. Amb tot van ser dotze menys que el 2020, l'any amb el valor més baix d'incendis, malgrat l'onada de calor de l'agost que va obligar a tancar, per primera vegada, 15 parcs naturals de manera preventiva, segons ha explicat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica Mireia Mollà.

"La diferència entre un conat o un gran incendi pot ser una telefonada, no pensem que la faran altres" Gabriela Bravo - Consellera de Justícia, Interior i Administració Pública

Enguany la Generalitat dedicarà 101 milions a la lluita contra el foc, un 24% més que el 2016. La inversió en vigilància preventiva suma 15,5 milions, un 7% més, i s'augmenta a dos milions (500.000 euros més) la subvenció perquè els ajuntaments elaboren els plans contra incendis, mig milió d'euros més que fa un any. El 2022 s'han aprovat els plans de 371 municipis (153 més que l'anterior) i hi ha 107 més en tramitació. Mollà ha destacat que el 91% d'aquests plans s'han aprovat en només dos anys, i s'ha atorgat un pla contra incendis al 86% de la superfície forestal valenciana.

"El 2015 no existia ni una direcció general d'incendis; és bo recordar l'aposta decidida del govern valencià per la prevenció", ha explicat Mollà, que ha destacat el compromís d'inversió de 54 milions per a recuperar terrenys danyats en grans incendis com el de Cortes de Pallars fa una dècada.

El 2015 no existia ni una direcció general d'incendis; és bo recordar l'aposta decidida del govern valencià per la prevenció Mireia Mollà - Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Enguany més d'un miler d'efectius "formats i preparats" participaran en la lluita contra el foc des de l'Agència de Valenciana de Seguretat i Resposta d'Emergències: 800 efectius d'intervenció en 563 unitats de bombers, sis helitransportades, 45 autobombes, 9 avions i 9 helicòpters. A aquesta dotació cal sumar els efectius dels diferents consorcis de bombers, les brigades forestals de la diputació, els 750 efectius de vigilància i prevenció de la conselleria de Transició Ecològica o els militars de l'UME.

Com a novetat de la campanya actual, s'ampliarà el temps de servei de tres helicòpters a la primavera i la tardor perquè, segons ha explicat, el canvi climàtic ha traslladat el risc de grans incendis forestals més enllà de l'estiu.

Més protecció, però també major risc pel canvi climàtic

La situació d'emergència climàtica ha estat molt present en la campanya de prevenció contra els incendis forestal, durant la qual s'ha contrastat l'alt valor mediambiental del territori (55% de massa forestal, 12 punts per damunt de la mitjana de la UE) amb el risc de grans focs que hi suposa estar al Mediterrani, "la zona zero del canvi climàtic".

Mollà ha anunciat que la Generalitat vol augmentar al 50% la protecció de la superfície de la Comunitat Valenciana. Ara mateix el 45% del territori té alguna figura de protecció, 15 punts per damunt dels objectius europeus, tant pel valor ambiental i paisatgístic com per la contribució d'aquests espais en minimitzar l'impacte de l'augment de les temperatures i els fenòmens extrems associats.

També et pot interessar

stats