García-Page demana pactar la reforma del finançament autonòmic en una taula comuna

El president de Castella-la Manxa critica possibles reunions bilaterals per a debatre aquesta qüestió, clau en les negociacions per al futur govern d'Espanya

El president de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page
El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page / Piedad López (JCCM)
09 d'agost 2023 - 21:39

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha reclamat aquest dimecres que les negociacions sobre un nou model de finançament autonòmic es facen en una taula comuna on participen totes les comunitats autònomes, sense que hi haja negociacions bilaterals. Per al polític castellanomanxec, les reunions a dues bandes impliquen un "conflicte constitucional" i ha demanat que Catalunya siga tractada igual com la resta de comunitats autònomes. El debat sobre el model de finançament autonòmic està marcant les negociacions per a la investidura del futur president del govern espanyol.

El president de Castella-la Manxa ha assenyalat en una entrevista amb CMM, la televisió pública de l'autonomia, que hi ha tres comunitats que han tingut "un retrocés més gran des del punt de vista financer": Castella-la Manxa, la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana. I ha especificat, però, que Catalunya no forma part d'aquest grup. Per això ha demanat que Catalunya sega a la mateixa taula que la resta de comunitats autònomes per a negociar el model de finançament. Si no, "diferents taules signifiquen que el que uns s'emporten és a costa dels altres".

García-Page ha defensat que, més enllà de les excepcions que la Constitució Espanyola estableix per al País Basc i Navarra, la resta d'autonomies han de respondre a una taula comuna. "La negociació ha de ser multilateral i, si no ho és, òbviament estaríem en un conflicte constitucional d'entrada", ha advertit.

En el cas valencià, la comunitat autònoma pitjor finançada, el debat sobre el finançament autonòmic i la possible quitació del deute enfronta el govern i l'oposició, mentre que Compromís-Sumar rep pressions per a condicionar el possible suport a Pedro Sánchez a una reforma del finançament.

També et pot interessar

stats