García Castellón demana a França interrogar l'excap logístic d'ETA Félix Ramón Esparza Luri per l'atemptat a Santa Pola

El magistrat de l'Audiència Nacional ha imputat la cúpula d'ETA per l'acció terrorista, en què va morir una xiqueta de sis anys i un home de 57

Guàrdies civils examinen les restes del cotxe bomba que ETA va fer esclatar a Santa Pola el 4 d'agost de 2002
Guàrdies civils examinen les restes del cotxe bomba que ETA va fer esclatar a Santa Pola el 4 d'agost del 2002 / Manuel Brusque (Efe)

El jutge Manuel García Castellón ha demanat a França interrogar per videoconferència l'excap logístic d'ETA Félix Ramón Esparza Luri per l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola (Baix Vinalopó) el 4 d'agost de 2002, en el qual van morir la xiqueta de sis anys Silvia Martínez Santiago, filla d'un agent, i Cecilio Gallego Alaminos, un veí de 57 anys que esperava l'autobús.

Esparza Luri és un dels sis excaps d'ETA que García Castellón, titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, va imputar al juliol per la seua presumpta responsabilitat "per omissió" en l'atemptat, poc abans que es compliren els 20 anys de la comissió. 

En un informe remés al jutjat, la Guàrdia Civil sosté que els sis integrants del Comité Executiu d'ETA van ordenar l'atemptat possiblement en resposta al procés d'il·legalització de Batasuna. Els autors materials, els membres del comando Argala Óscar Celarain i Andoni Otegi, van ser condemnats el 2012.

Arran de la reobertura de la investigació, García Castellón va prendre declaració a primers d'octubre a dos dels exdirigents etarres imputats, Mikel Albisu (Mikel Antza) i Ramón Sagarzazu (Ramontxu). El jutge els va imposar mesures cautelars per a la localització, a petició de la Fiscalia, però va declinar la presó preventiva que demana Dignitat i Justícia l'associació de víctimes impulsora del procediment.

L'atemptat de Santa Pola el reivindicà ETA en un comunicat en el qual advertia que les seus de la Guàrdia Civil continuaven sent “objectius militars” i reiterava l'avís que "no enviara les famílies a les casernes".

Pels fets han sigut imputats tres exdirigents etarres més, entre els quals hi ha la parella de Mikel Antza, Soledad Iparraguirre, Anboto, l'interrogatori de la qual es va suspendre el 3 d'octubre quan no fou possible traslladar-la a la presó des d'on havia de comparéixer. Els altres dos exdirigents etarres imputats, José Antonio Olarra, Guridi, i Ainhoa Múgica, Olga, es van acollir al dret de no declarar invocant el principi d'especialitat, ja que França els va extradir per un altre atemptat. Ara caldrà que les autoritats franceses l'autoritzen també per a aquest.

Aquest és el tercer dels procediments impulsats per Dignitat i Justícia contra la cúpula d'ETA, en els quals s'ha imputat huit exdirigents. Els altres dos ho són pels assassinats dels regidors del PP Gregorio Ordóñez i Miguel Ángel Blanco. 

També et pot interessar

stats