Gabriela Bravo anuncia noves unitats judicials contra la violència de gènere
Als tres centres, un per província actuals, se’n sumaran nou més a Torrent, Gandia, Alzira i Vinaròs, entre d'altres.
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha anunciat aquest dimarts la creació de nou unitats comarcals per a la valoració del risc de violència de gènere. Aquesta mesura converteix la Comunitat Valenciana, segons Bravo, en capdavantera en la comarcalització i l’acostament dels recursos en aquesta matèria als òrgans judicials.
Fins ara aquestes unitats especialitzades es limitaven a tres centres de caràcter provincial que es trobaven a Castelló, València i Alacant. L'orde per a la creació de les noves unitats, que ja està signada per part de la consellera i està pendent de publicació, inclou oficines a Torrent, Gandia, Alzira, Vinaròs, Vila-real, Elx i Benidorm, entre altres. Així mateix, cadascuna estarà integrada per un forense, un treballador social i psicòlegs.
Una altra mesura important, basada en un projecte pilot de Vila-real, “és que el pas per l'administració de justícia no supose per a la víctima un maltractament institucional ni una experiència traumàtica” ha destacat la consellera. "També assumirem les despeses dels trasllats de les víctimes de violència als òrgans judicials", ha afegit Bravo.
Formació específica
En paraules de la consellera de Justícia, "les polítiques públiques que hem impulsat van molt més enllà". Així, ha recordat que la xarxa d'atenció a les víctimes del delicte, que aquesta setmana compleix un any, ampliarà les seues oficines fins a un total de 36. "No volem una justícia de primera o de segona en funció del lloc de residència de les víctimes, i, per tant, acostarem els recursos a tots els jutjats de la Comunitat Valenciana", ha manifestat.
També ha detectat una millor coordinació amb els agents en el moment en què una dona posa una denúncia en el jutjat, així com l'establiment de nous convenis amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i les universitats valencianes. Així mateix, ha destacat l'aposta pels cursos especialitzats de mèdics forenses als tres instituts de medicina legal provincials, ja que la formació "és un element fonamental per a combatre amb més eficiència la violència masclista".
Segons Bravo, aquests últims tres anys han duplicat els recursos i han passat de 16 professionals a més de 100 psicòlegs, juristes i treballadors socials per a atendre, assistir i informar en la xarxa d'oficines per a les víctimes del delicte.