La Fiscalia del Suprem recorre contra l'arxivament del presumpte blanqueig en el Grup Municipal del PP de València

Anticorrupció havia demanat reobrir la causa que l'Audiència de València va arxivar en considerar provat que els excàrrecs del PP en l'etapa de Rita Barberà foren conscients del blanqueig

L'equip municipal del PP l'any 2015 amb l'excaldessa Rita Barberà al front
L'equip municipal del PP l'any 2015 amb l'excaldessa Rita Barberà al front / À Punt NTC

La Fiscalia del Suprem ha recorregut contra l'arxivament de la peça del cas Taula sobre el presumpte blanqueig de diners negres en el PP de València en la campanya electoral de les municipals de 2015. La decisió l'ha presa a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció de València, que havia presentat un recurs de queixa pel sobreseïment a l'alt tribunal, segons va avançar el diari Levante.

Una vintena d'assessors i exregidors acabaren imputats i la formació mateixa va resultar investigada com a persona jurídica en la causa, que l'Audiència Provincial de València va sobreseure per falta d'indicis. 

El desembre passat, l'Audiència va arxivar provisionalment la causa en entendre que si bé poguera ser il·lícita l'activitat "que es va orquestrar dins del Grup Popular de l'Ajuntament de València" per l'entrega dels diners, no havia quedat demostrat que els encausats foren conscients que estaven participant en un cas de blanqueig. 

La secció quarta de l'Audiència va acordar, no obstant això, seguir el procediment contra el llavors regidor amb Rita Barberá, president de la Fundació Valenciana de la Innovació i el Coneixement (Fivec) i delegat del Centre d'Estratègies i Desenvolupament (CEyD), Juan Eduardo Santón. 

En aquest cas s'havia rebutjat el seu recurs d'apel·lació contra el processament en la causa, que també es manté oberta contra l'exsecretària del Grup Municipal Popular, Mari Carmen García Fuster

No obstant això, la sala encara està pendent de resoldre altres recursos d'apel·lació contra els processaments acordats pel jutjat d'instrucció número 18 de València.

La investigació se centrava en la campanya electoral del 2015, per a la qual des del Grup Municipal Popular es va exigir a un total de 50 persones, totes elles vinculades, en aquell moment o en el passat, al grup i al partit —des de l'alcaldessa mateixa a regidors i assessors— una aportació de 1.000 euros, que els seria retornada en mà en dos bitllets de 500 euros. Aquests pagaments, que segons la investigació es van efectuar "sota l'aparença d'aportacions voluntàries", van ser realitzats entre el 23 de març i el 16 d'abril de 2015, en un compte no fiscalitzat per l'Interventor municipal, i que es mantenia, deduïblement, al marge de la comptabilitat del PP. 

El jutjat d'instrucció va processar 49 regidors i assessors de l'Ajuntament en l'etapa de Barberá, així com el PP com a persona jurídica, per blanqueig de capitals en les eleccions municipals del 2015, en una interlocutòria que arribava després de quasi sis anys d'investigació policial i judicial. 

L'orde de processament analitzava el presumpte entramat creat per al finançament del PP en les eleccions del 2007 i 2011, i assenyalava Alfonso Grau, qui va ser "mà dreta" de Barberá com a vicealcalde, com a "recaptador de recursos econòmics sostrets a la regularitat i transparència comptable", i García Fuster, la secretària d'aquell grup municipal, com a administradora d'aquests recursos. 

També et pot interessar

stats