Anticorrupció presenta un recurs de queixa al Suprem per l'arxiu de la peça del blanqueig al PP de l'Ajuntament de València

Protesta per la impossibilitat de recórrer contra la decisió de la secció quarta de l'Audiència de València, que va exculpar mig centenar d'excàrrecs i exassessors

El jutge processa per blanqueig vora mig centenar de regidors i assessors de Rita Barberá
L'equip municipal del PP l'any 2015 amb l'excaldessa Rita Barberà al front / À Punt NTC

El fiscal Anticorrupció del cas Taula ha presentat un recurs de queixa al Tribunal Suprem per l'arxiu de la peça del blanqueig en la qual es va processar mig centenar d'exregidors i exassessors del grup municipal del Partit Popular de l'Ajuntament de València, i al mateix PP com a persona jurídica, segons avança el diari Levante.

Protesta el ministeri públic contra la decisió de la secció quarta de l'Audiència de València de rebutjar el recurs de cassació del ministeri públic contra el sobreseïment, una resolució que els magistrats consideren que era ferma i no recurrible perquè l'audiència va actuar com a tribunal en segona instància. Per contra, Anticorrupció entén que tancar la peça d'aquesta manera suposa "una infracció de llei i del precepte constitucional de la tutela efectiva dels jutges i tribunals".

La secció quarta de l'Audiència va decretar l'arxivament provisional el 17 de desembre amb el vot particular d'una magistrada. Els fets judicialitzats es remunten al 2015, en vespres de les eleccions municipals. Els excàrrecs processats estaven acusats d'ingressar mil euros a un compte del PP de l'Ajuntament de València, opac a la fiscalització dels partits, i rebre a canvi la mateixa quantitat en diners negres d'una caixa B de la formació.

Tot i que alguns havien confessat l'entrega, la secció quarta va considerar que no havia quedat demostrat que reberen la contraprestació i, en conseqüència, va interpretar que no podia demostrar-se el blanqueig. La magistrada que votà en contra entenia, però, que aquest es va produir des del moment de l'entrega dels diners a la secretària de la formació municipal, María del Carmen García-Fuster, mà dreta de l'exalcaldessa Rita Barberà.

El recurs de queixa té encara un llarg camí per davant, ja que el Suprem encara ha d'admetre la queixa i faltaria que la fiscalia del Suprem assumira també les tesis del fiscal valencià per a presentar el recurs de cassació. I a partir d'ací, la sala segona del Suprem encara hauria de decidir si l'accepta o no abans d'entrar a estudiar a fons el cas.

També et pot interessar

stats