El fiscal general garanteix la protecció a les víctimes en revisar les condemnes

Álvaro García Ortiz ha garantit que la Fiscalia, en cada cas, farà el seu treball amb vocació de protegir les víctimes i "clar respecte als principis constitucionals"

El fiscal general de l'Estat en una imatge d'arxiu
El fiscal general de l'Estat en una imatge d'arxiu / Efe

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha ratificat que la modificació de tipus penals en els delictes sexuals comporta "com qualsevol altra reforma" revisió de condemnes i ha garantit que la Fiscalia, davant cada cas, farà el seu treball amb vocació de protegir les víctimes i "clar respecte als principis constitucionals".

García Ortiz ha al·ludit a la polèmica que ha suscitat la rebaixa de condemnes d'agressors sexuals en aplicació de l'anomenada llei del només sí és sí durant la inauguració del Congrés Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en la qual també participa la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

La ministra va confiar dimarts que la Fiscalia emeta una circular per a unificar criteris, però en la seua intervenció García Ortiz, que ha subratllat la necessitat de fomentar la confiança en la Justícia, no n'ha fet esment.

Sí que ha destacat que la violència sexual està entre els focus d'atenció de la Fiscalia per l'immens mal que causa especialment en dones i xiquets.

Al seu judici, la llei de garantia integral de la llibertat sexual ha suposat un "canvi de paradigma" en incloure el consentiment com a eix, en línia amb els postulats del Conveni d'Istanbul.

El PP exigeix a Sánchez la destitució de Montero per la rebaixa de penes

El PP ha exigit que el president del govern, Pedro Sánchez, destituïsca la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per la rebaixa de penes a agressors sexuals que ha comportat l'entrada en vigor de la llei de Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la del només sí és sí.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha exigit el cessament o la dimissió de Montero i que s'assumisquen "responsabilitats polítiques" davant unes rebaixes de penes que es produeixen, ha afirmat, després de desoir els advertiments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), juristes i del PP.

La número dos d'Alberto Núñez Feijóo ha exigit a més revisar la llei i canviar "la tipificació dels delictes perquè ningú es puga beneficiar d'una pena més baixa".

El PNB li demana a Montero que no convertisca tot en una "batalla ideològica"

Altres grups, com el PNB, exigeixen aclarir l'aplicació de la llei. Així ho ha demanat el seu portaveu en el Congrés, Aitor Esteban, on ha admés l'"equivocació per part del Parlament per no haver previst en el text una disposició transitòria que no deixara marge als jutges".

El PNB ha criticat a més les declaracions de la ministra d'Igualtat contra els jutges, que "no són encertades" perquè "no té sentit" "entossudir-nos a dir que és falta d'educació dels jutges", per la qual cosa Esteban ha instat a Montero a "moderar-se en les seues declaracions i no convertir tot en una espècie de batalla ideològica".

Puig defensa "corregir" la llei només si ha tingut efectes negatius

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dijous "corregir" la llei del només sí és sí si es considera que ha tingut efectes negatius, després de l'onada de rebaixes de penes de presó a condemnats per delictes sexuals.

Segons ha dit, si la llei ha tingut "conseqüències que no són les desitjades, caldrà actuar en conseqüència". Considera que la violència de gènere és "el problema més greu" que hi ha actualment a Espanya, per la qual cosa creu que l'important és protegir les víctimes i a les dones.

Així mateix, ha afirmat que modificar algun aspecte de la norma "no té per què afectar en absolut al principi bàsic" i a l'objectiu de la llei, i ha demanat fer-lo sense generar crispació.

També et pot interessar

stats