Dues associacions de jutges demanen la dimissió d'Irene Montero pels seus atacs

La ministra va acusar de masclisme als jutges pel degoteig de rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals que s'han donat a conéixer en aplicació de la nova llei del "només sí és sí"

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una imatge d'arxiu / Efe

L'Associació Professional de la Magistratura (APM) i Fòrum Judicial Independent (FJI) han demanat la dimissió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, pels seus atacs als jutges en ocasió del procés de revisió de condemnes per delictes contra la llibertat sexual a causa de l'entrada en vigor de la llei del "només sí és sí".

En un comunicat, l'APM, majoritària en la carrera judicial, expressa el seu "més enèrgic rebuig" a les "desqualificacions abocades contra els jutges" per Irene Montero i altres responsables polítics.

Irene Montero va acusar de masclisme als jutges pel degoteig de rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals que s'han donat a conéixer en les últimes hores en aplicació de la nova llei.

L'APM afig que "l'acusació que existeix un prejudici generalitzat en el poder judicial contra les dones, a més de mancar del més mínim rigor i manteniment real, resulta ofensiva i produeix una alarma innecessària i devastadora en la confiança dels qui són o han sigut víctimes d'aquests delictes, devaluant els estàndards de qualitat democràtica que en tota la UE reclama el valor estat de dret".

"Els jutges i jutgesses a Espanya estem fermament compromesos amb la protecció de les víctimes i d'igual manera amb les garanties dels qui estan sotmesos a un procés penal", assegura l'APM.

Apunta que "aquest compromís comporta el diligent compliment de les obligacions que resulten de l'aplicació de la llei que sobiranament ha sigut aprovada per les cambres legislatives quant a prestar als uns i els altres la necessària tutela efectiva".

"Acudir a desqualificacions generalitzades amb fonament en pretesos prejudicis i estereotips en lloc d'assumir amb honestedat la possibilitat que la norma puga donar lloc a interpretacions que poden resoldre's, per imperatiu dels bàsics principis penals a favor del reu, resulta una actuació totalment reprovable per falsa i per injusta", insisteix.

Agrega que "sobretot tenint en compte que tal afirmació es desmenteix amb l'evidència constatable de la labor quotidiana dels jutjats i tribunals que persegueixen amb determinació i intrepidesa les conductes criminals que integren aquests delictes contra la llibertat sexual".

Les últimes declaracions fetes per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, se sumen als seus atacs constants als jutges i resulten intolerables i inadmissibles en una democràcia, per la qual cosa des de la APM exigim la seua immediata dimissió

Per la seua part, l'FJI demana en un altre comunicat la dimissió d'Irene Montero "donada la gravetat de les acusacions abocades" i "per a tancar aquest lamentable espectacle amb una mínima dignitat".

L'FJI recorda que durant la tramitació parlamentària d'aquesta llei diverses institucions i organismes ja van advertir que alguns tipus penals veurien reduïdes les seues penes i que això podria comportar en alguns casos la revisió de condemnes ja fermes.

"Irene Montero ha manifestat que els jutges apliquen de manera defectuosa la llei i que hi ha els qui estan incomplint-la, la delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, va parlar de justícia masclista i va afirmar que el problema no és la llei i la secretària d'Estat d'Igualtat va afirmar que era una vergonya la falta de formació dels jutges en matèria de gènere a Espanya", lamenta.

L'FJI rebutja "aquesta reacció injusta i pueril" i estima que "des del Ministeri d'Igualtat hauria d'assumir-se la responsabilitat de qui, coneixent el risc que existia que es produïren rebaixes de condemna, no va fer el més mínim esforç per rectificar els possibles efectes no estimats d'un projecte legislatiu elaborat de manera defectuosa".

També et pot interessar

stats