El fiscal general assumeix la responsabilitat de la nota sobre el nóvio d'Ayuso i demana que l'investigue el Suprem

Álvaro García Ortiz recorda al Tribunal Superior de Madrid que no és competent per a obrir-li una causa pels fets denunciats perquè està aforat

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en un acte el passat maig
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en un acte el passat maig / Eduardo Parra (Europa Press)

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha presentat un escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en el qual assumeix la responsabilitat "última" de la nota de premsa que va emetre el ministeri públic sobre la causa oberta per delicte fiscal a Alberto González Amador, parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

García Ortiz respon directament al jutge que porta la causa en el TSJM —i que havia preguntat a la Fiscalia Provincial de Madrid qui va donar eixa orde— que aquell comunicat de premsa en què desmentia una informació falsa propagada per Miguel Ángel Rodríguez, assessor d'Ayuso, no s'hauria publicat sense la seua autorització prèvia i instruccions "expresses i directes". A més, recorda a este tribunal que no té competència per a investigar-lo pels fets que envolten la difusió de l'escrit, perquè ell està aforat davant del Tribunal Suprem i per això és allà on demana elevar la causa.

L'instructor de la querella per la difusió de la polèmica nota de premsa havia requerit a la Fiscalia Provincial madrilenya informació sobre "qui va ser la persona física concreta que va intervindre en la decisió de fer públic este comunicat de premsa i el màxim responsable (en rang) de la carrera fiscal que va acordar o va donar el vistiplau a la decisió de difondre el comunicat". García Ortiz ja va assumir de manera pública i verbal la responsabilitat d'aquell escrit en un acte institucional celebrat en la seu del ministeri públic el passat 15 d'abril.

Aquelles declaracions, que es dirigien a resoldre especulacions sobre la "notòria i imprescindible participació en l'emissió de la nota de premsa" del fiscal general, ja va aportar-se a la causa que se segueix en el TSJM pel fiscal superior encarregat del procediment. Amb este nou pronunciament, García Ortiz tracta de protegir les i els fiscals de Madrid i el ministeri públic en conjunt, segons destaca la Fiscalia General en una nota de premsa emesa este dilluns per a anunciar la presentació de l'escrit.

El responsable últim de l'organisme reitera així que la nota es va emetre "per a posar fi a una desinformació i emparar a un company i extraordinari fiscal" i per a complir amb l'obligació de la Fiscalia d'oferir informació veraç a la ciutadania. Així mateix, recorda que la informació esmentada no afig res que no s'haguera publicat prèviament en diversos mitjans, en alguns casos, citant fonts pròximes a la persona investigada. A parer del fiscal general, resulta "si més no sorprenent" que siguen exclusivament els integrants del Ministeri Fiscal els investigats judicialment per estos fets.

Com consta en l'escrit remés al TSJM, és un fet cert que en aquells moments els correus electrònics que el lletrat de la persona investigada havia enviat a l'adreça genèrica de la Secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid "circulaven ja —sense cap contenció— per les redaccions de diversos mitjans de comunicació".

"Qüestionar l'actuació dels fiscals encarregats de la persecució d'accions criminals o a la seua prefectura provincial o autonòmica per l'únic fet de desenvolupar la seua funció constitucional i legal" és una actuació que ell, com a fiscal general de l'Estat, no pot "consentir ni tolerar" assenyala García Ortiz. I tot "quan no existeix cap indici respecte a la seua participació en la filtració d'una denúncia per dos delictes contra la Hisenda Pública i un delicte de falsedat documental ni en la difusió dels correus electrònics intercanviats amb la defensa del presumpte defraudador".

La setmana passada, el jutge Francisco José Goyena va ratificar la decisió d'investigar si dos fiscals de Madrid van cometre revelació de secrets per difondre esta nota després de rebutjar per "improcedent i extemporani" el recurs de la Fiscalia contra les diligències que va acordar fa setmanes per a tractar de saber qui va ser "el màxim responsable" que va autoritzar que es publicara. La investigació d'este magistrat naix de la querella interposada per Alberto González Amador contra dos fiscals per la publicació d'una nota de premsa en la qual tractaven d'aclarir alguns extrems de la causa oberta per suposats delictes fiscals contra ell, i també sobre la proposta que havia fet al ministeri públic per a arribar a un acord i reduir l'eventual condemna.

Davant d'informacions difoses per l'assessor d'Ayuso Miguel Ángel Rodríguez, que apuntaven que el pacte l'havien oferit els fiscals i no l'empresari i defraudador confés, la Fiscalia de Madrid va emetre un comunicat amb "aclariments" sobre el cas. Va ser aleshores quan González Amador va decidir querellar-se contra els fiscals per presumpta revelació de secrets, que ara investiga el TSJM. La causa es dirigeix contra la fiscal cap de Madrid Pilar Rodríguez i el fiscal de delictes econòmics que investiga González Amador, Julián Salto, per un presumpte delicte de revelació de secrets. El jutge ha citat a declarar el pròxim 13 de juny com a testimonis a la fiscal superior de Madrid, Almudena Lastra, i al cap del gabinet de premsa.

També et pot interessar

stats