Feijóo proposa un alleujament fiscal per a rendes inferiors a 40.000 euros i ajudes d'almenys 200 a les més baixes

El líder del PP ha presentat aquest dimecres les línies mestres del seu pla econòmic contra la crisi de preus que afecta Espanya

Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous a La Moncloa
Alberto Núñez Feijóo, durant una intervenció des de La Moncloa / Chema Moya (Efe)
20 d'abril 2022 - 12:00

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha presentat aquest dimecres les línies mestres del seu pla econòmic per a combatre la crisi de preus en què està immersa Espanya. Entre les propostes, planteja un alleugeriment en l'impost sobre la renda de les persones físiques per a les rendes per davall dels 40.000 euros. I per a aquelles persones que tenen salaris més baixos, i, per tant, estan exemptes de presentar la declaració, contempla una ajuda directa d'entre 200 i 300 euros.

L'encara president de la Xunta gallega ha detallat aquest dimecres, davant del comité executiu del PP, el pla econòmic que enviarà al govern espanyol divendres que ve, des de la convicció que és necessari proposar i pactar reformes per a corregir el mal rumb de l'economia, encara que creu que l'executiu de Pedro Sánchez no ho posarà "fàcil".

El pla de Feijóo té quatre eixos: racionalitzar la despesa del govern "més car"; redissenyar els fons europeus perquè la ciutadania i les pimes siguen actors directes; reformes estructures i, la base de la proposta, una baixada d'impostos "selectiva, immediata i temporal per a fer front a l'increment massiu dels preus, i també a l'increment de la recaptació".

Com a rebaixes fiscals, el líder del PP proposa deflactar l'IRPF a rendes menors de 40.000 euros, la qual cosa implica actualitzar la tarifa de manera retroactiva des de l'1 de gener i amb efecte immediat. Això, combinat amb una ajuda directa de 200 o 300 euros als qui tenen salaris d'entre 14.000 i 17.000 euros i, per tant, estan exempts de fer la declaració de la renda.

Planteja així mateix actuar en l'impost de societats, per a donar "llibertat per a amortitzar inversions en eficiència energètica", rebaixar al 4% l'IVA de l'electricitat o el gas i també rebaixes en l'IVA del règim simplificat en sectors com la indústria, l'agricultura i la ramaderia.

Argumenta Feijóo que el govern espanyol tenia previst augmentar la recaptació en tot 2022 en 9.000 milions d'euros i només al gener i febrer l'increment és de 7.500, per la qual cosa hi haurà un excedent davant del qual s'obrin dues vies: "Deixar-lo en mans del govern o retornar-li'l als ciutadans", que a causa de la inflació del 9,8% paguen "més pel mateix".

"Totes aquestes mesures es poden practicar, són realitzables, i hi ha diners per a això sense tocar les previsions del govern per a 2022. Tenen efecte immediat i per a totes elles compta amb el suport del PP", ha dit Feijóo sobre un pla que dijous va presentar als agents socials i que ha elaborat al costat d'exministres d'Economia i Hisenda o alts càrrecs la identitat dels quals no ha revelat.

Creu que, atés que Espanya lidera la desocupació i serà l'únic país de la UE que en 2022 no recupere els nivells econòmics previs a la pandèmia, el govern "o falla en el diagnòstic o, el que seria pitjor, el coneix, però refereix ocultar-li'l als espanyols". Li retrau per això que "esprema" la ciutadania amb impostos i s'haja "acostumat" al "rescat" de la UE comprant deute públic".

També et pot interessar

stats