L'FMI rebaixa en un punt la previsió de creixement econòmic d'Espanya per la guerra a Ucraïna

Els ajustos per a Espanya, en tot cas, estan per davall dels registrats per a la resta de grans economies de l'euro

Imatge d'arxiu del Fons Monetari Internacional
Imatge d'arxiu del Fons Monetari Internacional / Reuters

La guerra a Ucraïna ha provocat que el Fons Monetari Internacional (FMI) rebaixe de manera generalitzada les seues previsions macroeconòmiques en l'edició d'abril de l'informe 'Perspectiva Econòmica Mundial', publicat aquest dimarts, i que en el cas d'Espanya contempla una rebaixa del Producte Interior Brut (PIB) d'un punt percentual, fins a situar-lo en el 4,8% en 2022.

Malgrat que el PIB d'Espanya cresqué un 5,1% en 2021, la crescuda prevista per a 2022 anava a ser encara més gran, però el conflicte entre Rússia i Ucraïna ha retallat les previsions. L'FMI també ha retallat al mig punt percentual, fins al 3,3%, el creixement econòmic d'Espanya en 2023.

No és la primera vegada enguany que l'FMI rebaixa les expectatives econòmiques espanyoles. Al mes de gener, l'organisme ja va retallar la previsió de repunt del PIB del 6,4% al 5,8%.

En tot cas, els ajustos per a Espanya estan per davall dels registrats per a la resta de grans economies de l'euro. En el cas d'Alemanya, l'FMI ha situat l'alça del PIB en un 2,1% (1,7 punts menys), mentre que Itàlia creixerà un 2,3% (1,5 punts menys) i França, un 2,9% (sis dècimes menys).

En fer-se públiques les previsions, el Ministeri d'Assumptes Econòmics ha considerat que les dades "confirmen la solidesa de l'actual etapa expansiva de l'economia" al país, encara que reconeix que cal prendre-les amb "prudència" a causa de l'entorn d'"elevada incertesa".

Una inflació del 5,3% i menys atur

Respecte de la resta de macrodades publicades per l'FMI, l'organisme ha estimat que la inflació a Espanya se situarà en el 5,3% enguany, encara que s'alentirà al 1,3% en 2023.

Finalment, l'atur es reduirà en 1,4 punts percentuals enguany, fins al 13,4%, la qual cosa suposa una millora respecte de la previsió anterior, quan l'FMI estimava que no s'aconseguiria aquesta xifra fins a passat 2026. En 2023, l'organisme estima que l'atur serà del 13,1%. En els dos casos es tracta de les millors dades anuals des d'abans de la crisi de 2008.

També et pot interessar

stats