L'efecte Feijóo llança el PP en el CIS i es queda a només tres punts del PSOE

Els socialistes es mantenen com primera força amb més del 30% dels vots malgrat perdre suport, Vox i Unides Podem també es desunflen

Feijóo, durant la clausura del congrés nacional del PP, celebrat a Sevilla els passats 1 i 2 d'abril
Feijóo, durant la clausura del Congrés Nacional del PP, celebrat a Sevilla entre l'1 i el 2 d'abril / Joaquin Corchero (Europa Press)

L'arribada d'Alberto Núñez Feijóo ha disparat l'estimació del vot del PP per damunt del 27%, segons s'evidencia en el baròmetre d'abril del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). És el primer que l'organisme ha publicat, aquest dimecres, des de la designació oficial del polític gallec com a nou president dels populars i líder de l'oposició parlamentària. 

L'estimació del CIS pronostica un ascens respecte al baròmetre de març de més de tres punts per al PP, que retalla distàncies al PSOE de Pedro Sánchez fins a situar-se només a 2,9 punts, amb el 27,2% dels vots. És el millor resultat que aconsegueix des de les eleccions generals del 20 de novembre de 2019. Mai des d'aleshores havien fregat la primera posició tant com ara. La pujada per als populars des de febrer, quan estaven immersos en la crisi que va saldar-se amb l'eixida de Pablo Casado, és meteòrica, de quasi sis punts.

Els socialistes es mantenen com la força més votada si se celebraren ara les eleccions, però perden vora un punt des del mes passat i es queden amb el 30,3% dels sufragis, segons l'institut sociològic. 

L'efecte Feijóo dona oxigen al PP, però refreda les expectatives electorals de Vox, que descendeix quasi dos punts en estimació de vot. El partit d'ultradreta es manté en tercera posició, amb el 14,4% dels suports, poc després d'entrar a formar part d'un govern autonòmic per primera vegada, el de Castella i Lleó que comparteix amb els populars.

La sagnia continua en Unides Podem. El quart partit en suports encadena una nova davallada a l'abril: si en el passat baròmetre perdia dos punts, ara s'afona un més i es queda en el 10,7%. 

Ciutadans també s'afona fins al 2%, lluny del 5% necessari per a formar grup propi en el Congrés.

L'enquesta atorga a la coalició Més País-Compromís un 2,1% en estimació de vot, una dècima més que en l'anterior.

Yolanda Díaz, la millor valorada

El nou líder del PP ha debutat en l'últim baròmetre del CIS amb bon peu, quasi dues setmanes després que agafara oficialment el timó del partit. A més de l'impuls electoral que vaticina el sondeig per als populars, l'encara president de la Xunta de Galícia ha aconseguit l'aprovat de les persones enquestades en l'apartat de valoració de líders polítics, amb un 5,2.

Una nota, però, insuficient per a desbancar del primer lloc la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz. La probable candidata d'Unides Podem a les pròximes eleccions generals repeteix un altre mes com la política més volguda i ha obtingut un 5,36.

Li segueix en tercer lloc Pedro Sánchez, amb un 4,65. Per contra, el líder de Vox, Santiago Abascal, és el dirigent pitjor valorat (3,16).

També et pot interessar

stats