Urkullu reobri el debat territorial

El lehendakari assegura que és un bon moment per a avançar cap a un estat federal plurinacional dins del marc constitucional

Imatge d'arxiu del lehendakari, Íñigo Urkullu / À Punt NTC

Les exigències territorials entren en joc en les converses per als possibles suports de la investidura del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Després de mantindre una conversa telefònica amb el candidat, ara el lehendakari, Íñigo Urkullu, assegura que és un bon moment per a avançar cap a un estat federal plurinacional dins de la Constitució. Segons ha detallat en una tribuna publicada en El País, es tractaria, diu, d'una convenció constitucional "limitada o específica" per a actualitzar la interpretació de la Constitució sobre la qüestió territorial. "No seria una fórmula màgica ni un camí expedit, però podria obrir noves possibilitats de desenvolupament futur", subratlla.

Sobre aquesta proposta s’ha pronunciat l’expresident de la Generalitat Ximo Puig, que ha advocat perquè la "relectura més federal" d'Espanya s'amplie a totes les autonomies que conformen el país. "El debat territorial a Espanya no es pot circumscriure només a Euskadi i Catalunya. No es pot fer al marge del País Basc i Catalunya, però tampoc al marge de les altres regions i nacionalitats", ha defés el diputat socialista.

Mentrestant, Feijóo ha defés la seua alternativa al "xantatge" encara que aquesta posició li coste el "no" a la investidura que, afig, rebrà amb "dignitat" i "determinació". "És possible que defendre la igualtat dels espanyols ens deixe sense la presidència d'ací a un mes, però arribarem al govern defenent-la", ha exclamat en l'obertura del curs polític del PP madrileny, al costat d'Isabel Díaz Ayuso.

A més, Feijóo ha carregat amb duresa contra el PSOE després de rebutjar el seu secretari general, Pedro Sánchez, la proposta del popular de governar només dos anys per a escometre fins a sis pactes d'Estat i convocar, després, eleccions. "Hem construït un país basat en pactes i ara es vol destruir un país perquè no volen un sol pacte tret amb aquells volen destruir el país. Això no són pactes d'Estat, sinó antiestat", ha denunciat el líder popular.

El govern espanyol diu no compartir la proposta, però la veu positiva. “No és la nostra proposta, però tot el que siguen aportacions al debat, és positiu”, ha manifestat el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños. 

En paral·lel, l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont reconeix les converses, però nega que s'estiga negociant sobre l'amnistia. A més, ha anunciat que dimarts que ve des de Brussel·les es coneixeran les peticions de Junts de cara a una futura investidura de Sánchez. 

També et pot interessar

stats