El PP s'obri a dialogar amb Junts per a la investidura, però admet que un acord és "materialment impossible"

El PSOE cedirà senadors a Junts i al PNB perquè puguen conformar els seus grups al Senat

Borja Sémper, en una imatge d'arxiu
Borja Sémper, en una imatge d'arxiu / Pablo Requejo (Europa Press)

Amb la data del debat per a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo ja en el calendari, el PP comença a fer moviments per a buscar una possible abstenció de Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont. Si res canvia fins al 26 de setembre, el líder dels populars acudirà al Congrés amb 172 vots a favor i 178 en contra i, per això, en Génova s'afanyen a trobar la fórmula que els ajude a pegar-li la volta a la truita. Els queden 34 dies per a aconseguir-ho, i han començat per propiciar un acostament a Junts, encara que admeten que tancar amb ells un acord és "materialment impossible" perquè persegueixen la independència de Catalunya.

El vicesecretari de Cultura i Societat Oberta, Borja Sémper, ha defensat que Feijóo incloga Junts en la ronda de contactes per a la investidura que iniciarà dilluns que ve. El candidat vol parlar amb tots els grups, excepte EH Bildu, per a armar una majoria, perquè actualment no té suports suficients per a ser elegit president en comptar només amb els vots de PP, Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrés (UPN). Els populars admeten que és "complicat" sumar majoria, però insisteixen que "no és impossible".

En una entrevista aquest dijous amb Ràdio Nacional, Sémper ha emmarcat el diàleg amb Junts en la normalitat del procés institucional, encara que les aspiracions independentistes o la reclamació d'una amnistia d'aquest partit "fa impossible qualsevol acord". "No sé si el situa fora de la Constitució, el situa fora de la racionalitat política", ha dit sobre la formació sobiranista, ara amb set diputats al Congrés. Abans, el també dirigent del PP Esteban González Pons havia assenyalat que la "tradició i legalitat" d'aquesta formació "no està en dubte".

El secretari general del PP català, Santi Rodríguez, ha matisat poc després que la seua formació "no negocia" amb l'expresident Puigdemont, sinó que "parla" amb el grup de Junts per Catalunya al Congrés: "Parlem, no negociem". En declaracions a Catalunya Ràdio, Rodríguez ha apuntat que el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, té l'"obligació" d'"establir contactes amb tots els grups parlamentaris" i conéixer "de primera mà" el seu punt de vista, encara que això no implique obrir després una negociació.

Apel·len al sector crític dins del PSOE

La segona estratègia del PP per a trobar els quatre vots que li falten passa per buscar el suport de crítics dins del PSOE. Sémper ha reiterat aquest dijous les crides al partit de Pedro Sánchez, però ha aclarit que no apel·la tant a "diputats incòmodes" com al mateix Partit Socialista. Considera que el millor escenari seria que els dos principals partits del parlament s'entengueren, encara que semble "contracultura" i "innocent" en un escenari en què només es parla de "blocs i trinxeres".

Aquesta maniobra ha estat fortament criticada pels ministres en funcions de Presidència i Hisenda, Félix Bolaños i María Jesús Montero. En una compareixença des de París, Bolaños ha considerat aquest dijous "inacceptable" que el PP intente buscar la "traïció" de diputats socialistes per a intentar la investidura d'Alberto Núñez Feijóo, i s'ha mostrat convençut que l'estratègia no prosperarà. "No tindran cap èxit", ha afirmat el responsable de Presidència, per a després insistir que cridar al transfuguisme "no és més que una traïció a l'electorat i la ciutadania". La ministra d'Hisenda, per la seua banda, ha considerat que "cal estar desesperat" per a fer aquest tipus de política i ha acusat els populars d'encaminar-se a una "investidura falsa" per a "demorar la seua crisi interna".

No rendir-se amb el PNB

El PP tampoc vol donar per perdut el suport del Partit Nacionalista Basc (PNB), encara que ells s'han negat reiteradament a facilitar un govern que se sostinga en els vots de Vox. "Nosaltres no donem per perdut res, sent conscients de com de difícil que és tot", ha apuntat Sémper. El dirigent també s'ha mostrat crític amb la cessió de diputats des de Sumar i el PSOE a ERC i Junts perquè formen grup propi en el Congrés perquè entén que es "forcen les costures de la norma" i ho veu "una mica frau" perquè els partits aconsegueixen un estatus que no van donar les urnes i que comporta més finançament.

El PSOE i Sumar preparen el terreny

Paral·lelament, Sumar i el PSOE continuen treballant per a recaptar els suports de cara a una eventual investidura de Sánchez. Ernest Urtasun, portaveu de la plataforma liderada per la vicepresidenta espanyola i ministra en funcions Yolanda Díaz, s'ha mostrat convençut que l'amnistia que reclamen els independentistes catalans "té encaix constitucional" perquè "no és un indult generalitzat" i "pot tirar avant". Els socialistes, per la seua banda, demanen discreció en les negociacions i recalquen que el diàleg amb els independentistes "el marc sempre ha sigut la Constitució", en paraules de la ministra María Jesús Montero.

El PSOE cedirà senadors a Junts i al PNB perquè puguen tindre grup al Senat

En el mateix sentit, el PSOE cedirà senadors a Junts i al PNB perquè puguen conformar els seus grups al Senat, ja que amb la composició de la cambra alta sorgida de les eleccions no disposen dels deu escons requerits pel reglament com a mínim per a constituir-se amb grups propis.

De la mateixa manera, els socialistes, que ara són la segona força política d'una institució on el PP té majoria absoluta, també estan disposats a “prestar” senadors a les formacions minoritàries d'esquerra, perquè també puguen disposar de grup parlamentari propi. Es tracta dels quatre senadors de Més Madrid, Compromís, Agrupació Socialista Gomera (ASG) i Evissa/Formentera al Senat —als quals se sumaria la senadora autonòmica de Geroa Bai, que té pendent de designar el Parlament de Navarra—, que requeririen el suport del PSOE per a tindre grup.

També et pot interessar

stats