Podem i Esquerra Unida tornaran a anar junts a les autonòmiques

Dimecres detallaran els detalls de la coalició electoral en una compareixença conjunta a València

Illueca i Garijo (arxiu)
Illueca i Garijo (arxiu) / À Punt NTC

Després de setmanes de negociacions, hi ha fumata blanca: Podem i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) confluiran junts en les eleccions autonòmiques convocades per al 28 de maig. Segons ha pogut saber À Punt NTC, ambdues formacions han tancat un pacte de coalició electoral amb què es posa punt final a les incerteses i especulacions sobre la possibilitat que l'aliança no fructificara. 

Aquest dimecres s'anunciarà oficialment l'acord en un acte celebrat a la Societat Coral Micalet de València, en què explicaran tots els detalls de la candidatura que liderarà el vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca, com a aspirant a la Generalitat. Entre altres assumptes, ha de concretar-se el nom amb el qual es presentaran, com es confeccionaran les llistes electorals o com es traslladarà aquesta confluència als comicis municipals, que coincideixen en el mateix dia. En representació de Podem compareixerà en la roda de premsa, a més del mateix Illueca, Pilar Lima, que és líder autonòmica de Podem i candidata a l'Ajuntament de València. Per part d'Esquerra Unida estaran la coordinadora general, Rosa Pérez Garijo, i la diputada autonòmica Estefania Blanes.

L'acord, en tot cas, hauran de ratificar-lo les bases dels dos partits, que ja es presentaren junts en les autonòmiques de 2019. El 14 d'abril expira el termini per a tancar les possibles aliances electorals i comunicar-les a la Junta Electoral, segons figura en el decret aprovat dilluns pel ple del Consell que dissol les Corts i convoca oficialment els comicis.

Des que el passat gener es van tancar les negociacions entre Compromís i Unides Podem per a una hipotètica candidatura conjunta del bloc que representen els partits a l'esquerra del PSOE en els comicis valencians, el rellotge corria. La prioritat era garantir, almenys, un pacte electoral entre Podem i EUPV, les dues branques que integren la tercera pota del Botànic a escala valenciana i que, paral·lelament, comparteixen executiu amb el PSOE en l'àmbit estatal.  

Aquest dilluns, Rosa Pérez Garijo, ja donava per fet que hi hauria coalició, era qüestió de temps que es fera oficial. "Arribarem a un acord, perquè les dues organitzacions som prou responsables. [...] L'acord és fonamental, perquè sense nosaltres és molt difícil que hi haja un Botànic III", va declarar, entrevistada en Les notícies del matí.

També et pot interessar

stats