Rosa Pérez (EUPV): "Arribarem a un acord amb Podem perquè és fonamental. Sense nosaltres és difícil que hi haja un Botànic III"

La consellera de Transparència i Participació Democràtica justifica el retard en el tancament de la coalició autonòmica en el diàleg per les llistes municipals i anticipa que els dos partits volen anar junts en les grans ciutats

La consellera de Participació i secretària general d'EU Rosa Pérez Garijo / À Punt NTC

El temps s'esgota, però no frustrarà la coalició d'Esquerra Unida i Unides Podem per a les eleccions autonòmiques. El pacte l'ha donat per fet en Les notícies del matí la coordinadora d'EUPV, Rosa Pérez Garijo. "Arribarem a un acord, perquè les dues organitzacions som prou responsables. (...) L'acord és fonamental, perquè sense nosaltres és molt difícil que hi haja un Botànic III", ha explicat.

Quan falten onze dies de la data límit per a l'enregistrament de les formacions que competiran en les eleccions autonòmiques, Pérez Garijo ha justificat el retard del tancament del pacte de coalició en els detalls de les llistes municipals, i ha recordat que l'autonomia dels col·lectius d'EU obliga "a vegades a fer pedagogia" i "fa més complicat" pactar. "L'acord va més enllà de les autonòmiques i això implica que parle molta més gent, molta pedagogia, diàleg i reunió", diu. "No és una qüestió de punts rojos, s'estan fent encaixos amb les direccions de les grans ciutats. Tothom ha de quedar content i veure-s'hi reflectit", ha indicat la també consellera de Participació i Transparència.

Hi ha una insistència de Compromís, a València, però EU i Podem hem d'anar junts en les grans ciutats, perquè és la cosa raonable

Tot i que EU concorrerà amb una diversitat d'opcions de coalició, depenent del municipi, Pérez Garijo també ha assegurat que la coalició autonòmica també es traslladarà a les capitals valencianes. "Hi ha una insistència de Compromís, a València, però hem d'entendre que hem d'anar en les principals ciutats EU i Podem, perquè és la cosa raonable", ha explicat.

Respecte de l'altra coalició pendent, en l'àmbit estatal, la nova plataforma Sumar que encapçala Yolanda Díaz, la consellera s'ha mostrat favorable que Podem s'hi incorpore, tot i les diferències que van motivar la seua absència en l'acte de presentació. "No comprendria que aquest projecte es fera al marge de Podem", ha assenyalat Pérez Garijo, que ha demanat "comprensió" i "empatia" pels processos de la formació morada, a fi de facilitar la integració. "Hi haurien d'estar i s'han de fer tots els esforços perquè així siga. És important posar-se en el lloc de l'altre, en el procés de Podem, i rebaixar el soroll", ha insistit la secretària general d'EU, que es mostra optimista i creu que el fet que no assistiren a l'acte d'estrena de Sumar, "no vol dir que no hi estiguen en un futur".

No comprendria que Sumar es fera al marge de Podem

En tot cas, s'ha mostrat la consellera favorable a la màxima unitat de l'esquerra, començant per la Comunitat Valenciana, on veu clar "fer l'espai a l'esquerra del PSOE el més ample possible per a fer polítiques que continuen transformant el país". Aquesta gran coalició electoral haurà d'esperar, almenys una legislatura més, ja que, com ha recordat Pérez Garijo, "ací demanàrem un Sumar i ha sigut Compromís qui no ha estat d'acord. En l'àmbit estatal sí, però ací no".

Una legislatura "profitosa" però "millorable"

En les hores anteriors a la dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions, Rosa Pérez ha qualificat la legislatura com "profitosa", com ja fera el president Ximo Puig, destacant el treball fet tot i les circumstàncies excepcionals, com la pandèmia. "He fet tot el que volia? Crec que sí. Però jo sempre voldria fer més", ha dit la consellera, que ha compartit el desig per continuar en la seua cartera per a culminar els assumptes pendents, com el compromís de fer de la Comunitat Valenciana un territori lliure de fosses. "No cal caure en l'autocomplaença. Tot és millorable, clar ser ambiciós", ha manifestat.

La consellera ha destacat que les relacions dins el Botànic són "cordials" i més amigables del que a vegades sembla des de fora, tot i la diferència de plantejaments en temes clau. També ha minimitzat les tensions dins d'EUPV, de la direcció de la qual han dimitit cinc membres entre acusacions de personalisme. Pérez Garijo nega aquestes acusacions i assegura que a la formació no caben "decisions personals" perquè "tot es fa a manera col·legiada". "A algú sempre li agrada que siga el que vol, però les decisions són col·lectives", ha insistit als micròfons d'À Punt.

També et pot interessar

stats