Rosa Pérez Garijo anuncia la candidatura a les primàries d'EUPV a presidir la Generalitat

La consellera de Transparència assegura en Les notícies del matí que va assabentar-se del cessament de Mireia Mollà per la premsa, si bé creu que la decisió no afectarà el Botànic, que considera "a prova de bombes"

La coordinadora d'EUPV i consellera de Transparència i Participació, Rosa Pérez Garijo / À Punt NTC

La coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià Rosa Pérez Garijo es presentarà a les primàries de la seua formació per a competir per la Generalitat. Ho ha anunciat la també consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica en Les notícies del matí. En la candidatura Pérez Garijo s'acompanya de pesos pesants de la formació a la Comunitat Valenciana, com els regidors i regidores Miquel Lorente (Xàtiva), Marta Martín (Alboraia) o Nahuel González (Gandia), que en opinió de la consellera són "gent compromesa en l'organització amb un bagatge polític i en l'administració que dona garanties".

Que es tinguen per superades determinades marques no vol dir superar determinades aliances

La coordinadora d'Esquerra Unida s'ha mostrat favorable a concórrer a les pròximes eleccions autonòmiques en coalició amb altres formacions, una suma que considera emblema del partit. "Ens agradaria tindre un acord amb Compromís i Podem", ha manifestat Pérez Garijo, a qui també agrada la música que acompanya Sumar, el projecte de Yolanda Díaz. En opinió de la consellera, la referència recurrent tant des d'EUPV com des de Podem sobre el fet que la coalició està superada no implica un trencament, sinó tot el contrari: "Que es tinguen per superades determinades marques no vol dir superar determinades aliances. Superar vol dir anar a més, no a menys. No només en partits polítics, sinó també en veus i associacions de la societat civil", ha dit.

Em vaig assabentar [del cessament de Mireia Mollà] per la premsa

L'anunci de la candidatura de Pérez Garijo conviu amb la controvèrsia que en les últimes hores està monopolitzant l'actualitat política: el cessament de la consellera d'Agricultura Mireia Mollà. La titular de Participació i Transparència ha reconegut que es va assabentar "pel diari, per la premsa", després que posaren la notícia en un grup de WhatsApp, com també ha dit que li va passar en el cas de la dimissió de l'exvicepresidenta Mónica Oltra. La coordinadora d'Esquerra Unida ha explicat que en la destitució de Mollà "hi ha una part humana que és evident", però ha declinat "entrar a valorar decisions de partits que no em competeixen"." Ha sigut molt ràpid i cadascú ha de dirigir les coses. Es que som persones", ha explicat.

Pérez Garijo, que en les últimes hores ha trencat el silenci al Botànic amb un tuit en què explica que trobarà a faltar Mireia Mollà, l'ha justificat per les relacions humanes que es generen en l'activitat política. "Soc una persona a qui els canvis li va malament. Clar que la trobaré a faltar, com també a altres persones del Consell, com l'exvicepresidenta, que ja no estan", ha dit als micròfons d'À Punt.

La consellera creu que el canvi no debilitarà el Botànic, que considera que "està a prova de bombes", precisament perquè, segons defensa, cada part respecta l'espai a què representa. "El govern no és inestable, és totalment estable i és el que importa" —ha dit— és estable, independentment de qui ocupe determinades responsabilitats. Ha sigut una legislatura molt difícil i això cohesiona".

El Botànic està a prova de bombes. És un govern estable, independentment de qui ocupe determinades responsabilitats

Respecte als pressupostos de la Generalitat, la consellera ha avançat que les negociacions entre els tres socis del Botànic "progressen adequadament" i ha anunciat que aquest divendres o el dilluns, a tot estirar, el Consell podria aprovar-los. "El govern valencià ha presentat pressupostos dins el termini i en la forma escaient en set anys. I aquest exercici no serà diferent", assegura. Pérez Garijo anticipa que els comptes de la Generalitat col·laboraran a minvar el desequilibri contra la província d'Alacant en els pressupostos generals de l'Estat. "No ens agraden. Ho diem sense cap complex", ha dit la consellera, que també confia que es corregisquen durant la tramitació parlamentària, a través de les esmenes presentades. "Si la província d'Alacant no ix contenta, nosaltres no eixirem contents", ha afirmat la consellera.

El govern valencià ha presentat pressupostos dins el termini i en la forma escaient en set anys. I aquest exercici no serà diferent

La mateixa confiança la manté Pérez Garijo sobre la negociació perquè Volkswagen mantinga el projecte de la gigafactoria a Sagunt, després de comprovar l'ampliació del govern espanyol de la dotació pública en el Perte destinat al projecte: "No tinc cap dubte que es resoldrà. Aquest Consell defensa els interessos dels valencians i les valencianes. I quan ha de dir-li al govern espanyol el que correspon, ho fa i amb contundència".

La coordinadora d'EUPV també ha manifestat sentir-se còmoda amb la reforma tributària del Botànic, per la redistribució de riquesa que a parer seu comporta: "És una proposta més social que fiscal que beneficia la classe treballadora i on paguen més els que més tenen", ha explicat la consellera, que ha avançat que, més enllà de la fiscalitat, el Botànic prepara més mesures per a amortir l'impacte de la inflació en la societat valenciana.

També et pot interessar

stats