Puig convoca eleccions per al 28M: "Tanquem una legislatura excepcional"

El president de la Generalitat dissol les Corts i anuncia els comicis al parlament autonòmic amb un discurs continuista en què destaca els "avanços" de la Comunitat Valenciana a pesar de les "enormes dificultats"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la compareixença per a anunciar la convocatòria electoral

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha activat aquest dilluns el rellotge electoral. El ple del Consell ha celebrat una reunió extraordinària per a aprovar el decret de dissolució de les Corts i convocar oficialment les eleccions autonòmiques per al 28 de maig, coincidint amb les municipals. Després d'estampar la signatura en la norma, el màxim dirigent del govern valencià ha fet una declaració institucional des del Saló de Corts del Palau, en què ha repassat totes les fites assolides pel Botànic II —la coalició integrada per PSPV, Compromís i Unides Podem—, durant els últims quatre anys. "Tanquem una legislatura excepcional, única per a l'autogovern dels valencians i les valencianes", ha assegurat. 

Puig, que ha comparegut envoltat de tot el Consell, ha fet un resum del que ha sigut la legislatura, la que fa número deu a la Comunitat Valenciana i ha començat posat l'èmfasi en totes les dificultats que s'ha trobat l'executiu: la DANA que assolà el Baix Segura a finals del 2019, els estralls de la borrasca Gloria al litoral valencià, la pandèmia inèdita de coronavirus que va paralitzar el món durant dos anys i la guerra iniciada per la invasió russa a Ucraïna, que ha disparat la inflació a nivells històrics. "No oblidaré mai aquell deu de març del 2020, quan vam suspendre les Falles i la Magdalena i desconeixíem l'abast de la tragèdia que venia", ha rememorat el mandatari, que ha volgut tindre un record especial per a les 10.451 persones que han mort a causa de la covid-19 al territori, i a totes les famílies. Un escenari molt complicat, ha remarcat, que sols s'ha pogut superar per l'actitud i els "civisme" que ha mostrat la societat: "La Comunitat Valenciana ha estat més unida que mai en el moment més difícil". 

Decret de dissolució de les Corts, signat per Ximo Puig aquest dilluns
Decret de dissolució de les Corts, signat per Ximo Puig aquest dilluns / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El discurs que ha pronunciat Puig ha sigut en clau de clar continuisme. Com ja ha fet en altres ocasions, el dirigent socialista s'ha marcat fites futures en un horitzó temporal que abasta tota la dècada. "Hui posem punt i seguit i donem la veu a qui li pertoca, a la ciutadania", ha dit. Seran les valencianes i els valencians els qui hauran de triar en les urnes els pròxims representants parlamentaris el 28 de maig. 

Ha sigut una intervenció de poc més de vint-i-cinc minuts, amb els èxits de la gestió del Botànic II com a fil conductor. "La via valenciana està donant resultats, i el millor està per vindre", ha proclamat el president valencià, que ha insistit que el territori ha aconseguit "avançar" en els últims quatre anys malgrat totes les dificultats patides. Fonamentalment, ho ha fet en tres àmbits, segons ha detallat: "Més treball des d'un reconeixement econòmic sostenible, major cohesió des de la justícia social, i en tercer lloc, un nou mapa d'oportunitats". 

La via valenciana està donant resultats, i el millor està per vindre Ximo Puig - President de la Generalitat

Tots els consellers i conselleres, sense excepció, han acompanyat el president en l'anunci oficial dels comicis. Una imatge que contrasta amb l'última convocatòria electoral, quan Puig va comparéixer a soles perquè els socis de Compromís estaven en contra de l'avançament electoral. Aquest dilluns, fins i tot hi ha hagut foto de família amb els dotze membres de l'executiu de coalició. La Comunitat Valenciana torna així al calendari comú de les eleccions autonòmiques del 28 de maig, després d'avançar-se el 2019 per a fer-les coincidir amb les primeres generals de l'any.

El decret aprovat aquest dilluns especifica, tal com marca l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que en les eleccions a les Corts s'elegiran 99 diputats: 40 per la circumscripció de València, 35 per la d'Alacant i 24 per la de Castelló. Així mateix, estableix que la campanya electoral tindrà una duració de quinze dies, que començarà la mitjanit del dia 12 de maig i finalitzarà el dia 26 de maig del 2023, també a la mitjanit. Finalment, el document revela quan serà la sessió constitutiva de les Corts de l'onzena legislatura: el dia 26 de juny al Palau dels Borja de València.

També et pot interessar

stats