Espanya aprova el pla que portarà a Europa per a reduir el consum energètic a l'hivern

Aquest pla busca reduir el consum de gas entre un 5,1% i un 13,5% fins a març, millorar l'autonomia energètica i augmentar la competitivitat i solidaritat amb els seus socis europeus

Espanya aprova el pla que portarà a Europa per a reduir el consum energètic a l'hivern / À Punt NTC

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el Pla de Contingència Energètica, l'estratègia que ha dissenyat en els últims mesos per a reduir els consums de cara a aquesta pròxima temporada d'hivern, d'acord amb els compromisos adquirits amb la Unió Europea.

Aquest pla busca reduir el consum de gas d'Espanya entre un 5,1% i un 13,5% fins al març, millorar l'autonomia energètica i augmentar la competitivitat per a complir el compromís de solidaritat amb els seus socis europeus.

Busca oferir "una visió estratègica de com ser més segurs, com garantir una major assequibilitat al preu de l'energia i una major solidaritat envers els altres europeus", ha explicat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Aquest full de ruta ha sigut batejat com a Pla Més Seguretat Energètica o Pla +ES, per ser precisament aquest el missatge que s'ha volgut "reforçar" des de l'executiu, segons ha traslladat Ribera, que ha insistit en les mesures ja adoptades per Espanya en els últims mesos.

73 mesures en sis grans blocs

El Pla de Contingència Energètica, que aprofita els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, conté 73 mesures agrupades en sis grans blocs d'actuació: estalvi i eficiència energètica, impuls al procés de transició, protecció a consumidors, fiscalitat, autonomia energètica i tecnològica, i solidaritat amb la Unió Europea.

Algun d'aquests plantejaments ja s'han aprovat o anunciat en les últimes setmanes, com la rebaixa de l'IVA del gas natural des del 21% al 5%, o la reforma de la tarifa elèctrica regulada (PVPC) a fi de reduir-ne la volatilitat.

Fonts del Ministeri estimen que aquesta estratègia aconseguiria un estalvi en el consum de gas del país fins a març de 2023 que oscil·laria entre el 5,1% i el 13,5%, ja que el percentatge final dependrà de fins a quin punt les administracions, les empreses, les llars i la indústria adopten aquestes idees.

Protecció dels consumidors més vulnerables

Un dels eixos del pla és la protecció de la població, especialment dels consumidors més vulnerables. En aquesta línia, es preveu atorgar una major cobertura per al bo social elèctric i el bo social tèrmic, i reduir la factura d'1,6 milions de llars amb calderes comunitàries amb vista a aquest hivern.

El pla també inclou la necessitat de dotar de transparència i claredat a les factures energètiques. D'aquesta manera, les factures de llum i gas dels consumidors amb menys de 15 quilowatts (kW) de potència i un consum inferior a 50.000 quilowatts hora (kWh) anuals, respectivament, inclouran una comparativa del consum amb clients similars en el mateix codi postal. Així mateix, s'incorporaran consells per a consumir d'una manera intel·ligent i eficient

Més rebaixes fiscals

El Pla +ES Vol donar un impuls a les teulades solars, les comunitats energètiques i l'autoconsum, amb 500 milions d'euros i més facilitats.

El departament que dirigeix Teresa Ribera juntament amb el Ministeri d'Hisenda està explorant futures rebaixes fiscals per a adoptar solucions que permeten substituir l'ús de combustibles fòssils per energies renovables. Es tractarien de desgravacions fiscals similars a les posades en marxa per a la rehabilitació energètica dels habitatges.

Igualment, s'accelerarà l'execució del perte d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge (ERHA), la dotació econòmica actual del qual, superior als 3.500 milions d'euros, s'ampliarà amb 1.000 milions addicionals per a noves capacitats industrials i tecnològiques.

De la mateixa manera, incorpora un nou Perte de Descarbonització de la Indústria, encara en fase de disseny, per a millorar la competitivitat i reduir els costos energètics del sector manufacturer.

Mesures per a l'administració

En virtut del pla, les comunitats autònomes i les entitats locals hauran de publicar, abans del pròxim 1 de desembre, els seus respectius plans d'estalvi energètic, desplegament d'autoconsum i actuacions d'estalvi i eficiència, tal com van acordar en l'última conferència sectorial.

Sempre en l'àmbit de les administracions, s'introdueix un nou Pla de reducció del consum de l'enllumenat exterior per a fer-lo més eficient, i hi haurà préstecs sense interés que cobriran fins al 100% del cost de la renovació.

Seguint el seu exemple, les grans empreses podran presentar els seus propis plans de contribució a l'estalvi, basant-se en els resultats de les seues auditories energètiques, que ja havien de realitzar des de 2016.

Més solidaritat amb Europa

En sintonia amb el compromís de solidaritat amb Europa per a afrontar aquesta crisi energètica, agreujada per la guerra a Ucraïna, el Pla +ES reforça les infraestructures energètiques per a potenciar l'exportació de gas a França, Itàlia i la resta dels socis europeus.

Així, habilita una ampliació del 18% de la seua capacitat d'exportació de gas a França per la interconnexió pirinenca, i està preparant una ampliació dels subministraments per vaixell a Itàlia, que tindrà a la seua disposició una capacitat equivalent al 3% del seu consum de gas. Paral·lelament, l'estratègia perfila el futur Corredor ibèric de l'hidrogen.

També et pot interessar

stats