Díaz Alperi diu que es va oblidar de declarar béns a Hisenda i les Corts

L’exalcalde popular d’Alacant s’enfronta a una petició de 9 anys i 9 mesos de presó per 3 delictes de frau fiscal.

Luis Díaz Alperi declarant
Luis Díaz Alperi declarant / EFE

El Jutjat Penal número 6 d’Alacant ha représ aquest dilluns el juí en què és part l'exalcalde de la ciutat, el popular Luis Díaz Alperi, acusat de tres delictes de frau fiscal i un de suborn impropi. Díaz Alperi, de 73 anys, hi ha sigut el primer a declarar. El fiscal li ha preguntat, amb molt de detall, pels dos milions d’euros que va ingressar els anys 2007, 2008 i 2010 i que no va declarar a Hisenda. La quantitat que hauria d’haver pagat en concepte d’IRPF ascendeix a 680.000 euros.

En el juí ha quedat de manifest que aquesta no era la primera volta que Alperi tenia problemes amb el fisc espanyol. De fet, un dels tres delictes de frau pels quals l'acusa el ministeri públic, arranca en el moment en què l’empresari Antonio Moreno, també processat en aquesta causa, li avala l’any 2004 un deute per valor d’un milió d’euros. L’any 2007, quan Díaz Alperi era alcalde d’Alacant, Moreno es va fer càrrec del pagament d’aquesta milionària quantitat, amb l’esperança de cobrar-lo més endavant.

L’altre milió d’euros provindria d’una opaca compra-venda d’un catamarà, valorat en 852.000 euros, que va adquirir a mitges amb el seu amic personal Antonio Solana, i de la venda d’un veler per valor de 140.000 euros. Cap d’aquestes transaccions, fetes a través d’empreses interposades, la va declarar a Hisenda i per això no va pagar presumptament els impostos corresponents. El fiscal li ha preguntat si, amb aquestes quantitats, era possible que haguera adquirit a mitges un catamarà valorat en més de 800.000 euros.

En la vista oral, Díaz Alperi que ha volgut demostrar que tot el que va fer era legal i que no es va prevaldre de la seua posició política i de poder, també ha dit que ell feia el que li aconsellaven advocats i assessors.

A preguntes de l’advocat de l’Estat, que exerceix l’acusació particular en nom de l’Agència Tributària, ha explicat que com a diputat autonòmic guanyava entre 60.000 i 70.000 euros anuals i ha afegit que sempre declarava els seus ingressos particulars” Ara bé, ha reconegut que el deute anterior que tenia amb Hisenda i que superava els 600.000 euros, se li va oblidar posar-lo en la declaració de béns de les Corts durant cinc anys. No sé per què, ha afirmat”

Diaz Alperi s'ha mostrat resignat a assistir-hi, després que el jutge del cas no li ha permés absentar-se per motius de salut, tal com havia sol·licitat el seu advocat, Vicente Grima, en la sessió de les qüestions prèvies. L'acusat, de fet, ha manifestat que es troba "bé psíquicament, però malament des del punt de vista físic", a les portes del Palau de Justícia de Benalua.

Declaració dels pèrits d'hisenda

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, Díaz Alperi no va presentar les declaracions de l’IRPF dels anys 2007, 2008 i 2010, i va eludir així el pagament de 680.000 euros. També se l'acusa de suborn, per l'amarratge del seu catamarà al port d'Alacant de manera gratuïta entre els anys 2008 i 2013. El ministeri públic i l'Advocacia de l'Estat demanen per a ell penes que sumen nou anys i nou mesos de presó.

Els altres tres empresaris jutjats també per frau tributari són Antonio Solana, Antonio Moreno i el responsable del port esportiu d’Alacant, Javier Palacio. Els dos primers estan acusats de dos delictes fiscals, pels quals els demanen sis i tres anys de presó respectivament. Per a Javier Palacio, l’acusació sol·licita nou mesos de presó per un delicte de suborn impropi.

Acusacions i defenses han interrogat hui dilluns els quatre acusats. La vista ha acabat passades les 16 hores. Demà dimarts tindrà lloc la tercera sessió de la vista oral i estan citats a declarar els dos perits d’Hisenda que dugueren a terme la inspecció fiscal dels comptes personals de Díaz Alperi.

També et pot interessar

stats