La defensa denuncia vulneració dels drets dels líders independentistes en el juí pel ‘procés’

La fase de qüestions prèvies ha iniciat aquest dimarts la vista oral en el Tribunal Suprem i s’allargarà fins dimecres.

Imatge de portada: inici del juí al Tribunal Suprem

El macrojuí pel 'procés' independentista de Catalunya ja ha començat al Tribunal Suprem, quasi 14 mesos després d'iniciar-se la investigació criminal als presumptes responsables dels delictes relacionats amb el referèndum il·legal del 1-O i la frustrada declaració unilateral d'independència (DUI) del 27 d'octubre de 2017.

La jornada d'aquest dimarts, dividida en sessions de matí i vesprada, es dedica en exclusiva al fet que les defenses dels dotze exmandataris catalans puguen exposar els seus arguments per a intentar, en última instància, la nul·litat de tot el procediment judicial.

El primer a comparéixer ha sigut l'advocat Andreu Van Den Eynde, que exerceix la representació i defensa de Junqueras i de Raül Romeva, exconseller d'Afers Estrangers. Ha arrancat la intervenció denunciant que la causa judicial "penalitza i atempta" contra "el dret a protestar" i ha fet al·lusions constants a la transgressió dels drets humans que han patit els acusats durant tot el procediment judicial. "La imputació té a veure amb l'agenda política", ha insistit. 

Van Den Eynde se n'ha eixit del guió de les qüestions prèvies per a defensar el dret a decidir del poble de Catalunya i del Parlament per a debatre sobre la independència, i ha acusat l'estat espanyol de "criminalitzar" les accions, igual que ha fet amb les protestes i la llibertat d'expressió. També ha sol·licitat que s'admeten totes les proves que han sigut denegades. 

Després de Van Den Eyde és el torn de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, qui ha demanat la compareixença en el juí de qui era ministre de l'Interior l'1 d'octubre de 2017, Ignacio Zoido. Seguidament ha intervingut Jordi Pina, representant de Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Durant les qüestions prèvies del juí, la defensa dels processats plantejarà els motius pels quals, segons consideren, s'hauria d'anul·lar la causa o alguna de les seues parts per irregularitats durant la instrucció. Asseguraran que s'han vulnerat drets dels acusats, com ara la presumpció d'innocència. Els advocats també remarcaran que convocar un referèndum com el de l'1 d'Octubre no és delicte i que no se'ls pot atribuir ni rebel·lió ni sedició ni malversació. 

Aquesta primera part de la vista oral, entorn de les qüestions prèvies, s'allargarà fins dimecres i, en principi, els interrogatoris començarien dijous. El primer a declarar serà l'exvicepresident Junqueras. El tribunal preten fer dos declaracions diàries. 

Traslladats en furgó policial i a peu

Els nou líders sobiranistes empresonats han arribat a l'alt tribunal en dues furgonetes de la Guàrdia Civil des de les presons madrilenyes d'Alcalà Meco i Soto del Real, segons han informat fonts penitenciàries.  Entre ells, l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'expresidenta del Parlament català, Carmen Forcadell. Les altres tres persones acusades que no estan empresonades hi han arribat a peu. Es tracta dels exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs. 

Els dotze encausats estan asseguts junts en la banqueta situada enfront dels set magistrats del Tribunal Suprem que jutjaran la causa, encapçalats pel president de la sala penal, Manuel Marchena. D'aquesta manera, renuncien a la prerrogativa que se'ls va concedir d'assistir a les sessions asseguts al costat dels seus lletrats.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha estat present en el juí, assegut en la primera fila del públic. Per part de Vox, que exerceix l'acusació popular, hi han assitit el secretari d'Organització, Javier Ortega Smith, i Pedro Fernández. Enfront d'ells hi ha 17 advocats organitzats en huit equips de defensa.

Penes

Per a qui la fiscalia demana més pena és per a l’exvicepresident del Govern de Catalunya, Oriol Junqueras, que s'enfronta a 25 anys de presó per rebel·lió, agreujada per la malversació de fons públics; per a l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, amb 17 anys per rebel·lió; i per als líders de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, amb 17 anys per rebel·lió. Tots estan acusats de ser els "principals promotors" del desafiament sobiranista.

Testimonis

L'expresident de l’executiu espanyol Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría encapçalen la llarga llista de testimonis d'aquest macrojuí. Entre altres, destaquen l’actual vicepresident del govern de Catalunya, Pere Aragonès; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas; i el lehendakari, Iñigo Urkullu.

En l'extensa llista de polítics que donaran testimoni en el juí també hi ha l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els diputats d'ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián; l'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal; i l’exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Milló.

També et pot interessar

stats