Unides Podem celebra “el colp de timó progressista”, l’oposició hi veu “propaganda i “sectarisme”

El portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, ha exhibit tres "bales", segons ha dit, utilitzades per la Gendarmeria marroquina per a "matar" 37 migrants a Melilla

Gamarra, aquest dimats, al Congrés
Gamarra, aquest dimats, al Congrés / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de juliol 2022 - 16:54 Actualitzat: 15 de juliol 2022 - 10:44

La secretaria general del PP i portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha qualificat aquest dimarts de pegat les mesures anunciades aquest dimarts pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Improvisació", "manipulació" i "propaganda" han sigut alguns dels adjectius mencionats per la responsable del PP durant la seua intervenció en la sessió de la vesprada del primer dia del debat de l'estat de la nació.

"Senyor Sánchez, vosté ens ix molt car als espanyols", ha lamentat Gamarra abans de remarcar que Espanya té una energia més cara i menys segura que la dels altres veïns europeus. "El govern Frankenstein no dona més de si, és un projecte fallit i esgotat", ha assegurat.

Gamarra ha començat la seua intervenció en un record a Miguel Ángel Blanco, edil del PP d'Ermua assassinat per ETA fa 25 anys, i amb un minut de silenci, seguit per la resta de l'hemicicle. La referència ha acabat amb una crítica a la política de Pedro Sánchez i als pactes a què ha arribat amb Bildu. També ha recordat que el PP vol derogar la llei de memòria democràtica. La responsable del PP ha acusat Sánchez de voler reescriure la història.

La portaveu dels populars ha criticat la intervenció de Sánchez i ha qualificat la inflació com "el pitjor impost que hi ha". Gamarra ha dit que la inflació és culpa de Sánchez també i no sols del president rus Vladímir Putin. En aquest context, ha acusat el president espanyol de falta de previsió i de tindre un govern caòtic més preocupat per les diferències internes que en resoldre els problemes dels ciutadans.

Gamarra ha recordat a Sánchez que falten metges a la major part d'Espanya i ha acusat el govern de donar l'esquena a aquesta i altres realitats. En diverses ocasions, la responsable popular ha demanat al president del govern que escolte les propostes del PP.

La secretaria general del PP ha insistit en diversos moments de la seua intervenció en la divisió existent dins el govern espanyol de coalició i en els perjudicis que això comporta al país. També ha lamentat el canvi de criteri cap al Sàhara i la falta d'autocrítica.

Gamarra assegura que el govern espanyol no és capaç de gestionar els fons europeus. Així, ha dit que fins al mes de maig s'executaren sols 2.048 milions d'euros, el 7,2% del pressupostat per a aquest exercici. "L'impacte al PIB ha sigut nul, per tant, estem davant d'una altra oportunitat perduda", ha assegurat.

Abascal critica el sectarisme del govern espanyol

Després de Gamarra ha sigut el torn del president de Vox, Santiago Abascal, que ha criticat el "sectarisme" del govern de Pedro Sánchez, que ha comparat amb el Front Popular format pels principals partits d'esquerra abans de la Guerra Civil. Abascal s'ha remuntat a aquesta època per a culpar el PSOE de l'assassinat de José Calvo Sotelo en 1936 i, tot seguit, per a censurar el pacte amb EH Bildu per a "blanquejar" a ETA en contra de la memòria de Miguel Ángel Blanco, assassinat ara fa 25 anys.

El president de Vox, Santiago Abascal, durant el debat
El president de Vox, Santiago Abascal, durant el debat / Congrés dels Diputats

Com el PP, el líder de Vox ha criticat els nous impostos a la banca i les elèctriques anunciats per Sánchez, acusant-lo de causar pèrdues immediates en xicotets accionistes i inversors. "Derogarem totes les seues lleis sectàries", ha assegurat des de la tribuna del Congrés.

Abascal ha sostingut que el govern espanyol es basa en la mentida des de l'inici, quan va dir que no governaria amb Unides Podem i després va incorporar, per petició de Pablo Iglesias EH Bildu a la "direcció de l'Estat". "Deixarà Espanya arruïnada, enfrontada i internacionalment afeblida", ha dit.

Unides Podem agraeix el “colp de timó progressista”

El president del Grup Confederal d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha agraït a Pedro Sánchez el seu “colp de timó progressista” per les mesures anunciades aquest dimarts durant el debat de l’estat de la nació. També li ha demanat que consolide el gir a l'esquerra amb més mesures en aquesta línia i ha insistit en la seua oposició a elevar la despesa en Defensa. Asens també ha enviat un missatge de suport a Pablo Iglesias “víctima de les clavegueres de l’Estat i de la difamació”.

"Som insistents, també cabuts com deia una ministra. Però també sabem reconéixer quan s'encerta", ha desglossat el portaveu parlamentari Pablo Echenique, qui ha plantejat des de la "lleialtat" i de cara als futurs pressupostos més mesures, com un fons de 10.000 milions per a enfortir la sanitat i l'educació pública, una nova llei de família amb renda universal de criança de cent euros i permís retribuït de set dies a treballadors per a cura de familiars, 600 milions d'euros més o apujar immediatament el salari mínim interprofessional (SMI).

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat
El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat / Europa Press

Rufián mostra tres bales “utilitzades” pel Marroc per a “matar migrants” 

El portaveu d’Esquerra en el Congrés, Gabriel Rufián, ha exhibit aquest dimarts en la tribuna de l'hemicicle tres "bales" roges que, segons ha dit, van ser utilitzades per la Gendarmeria marroquina per a "matar" 37 migrants en l'últim assalt a la tanca de Melilla.

"Són bales amb les quals van matar a 37 persones", ha dit, un comentari que ha provocat l'enuig de Sánchez, que seguia les seues paraules visiblement seriós des del seu escó.

Rufián, ha instat el cap de l'executiu a aprovar un nou sistema fiscal "basat en la justícia", que vaja més enllà dels dos impostos de creació recent a les elèctriques i a la banca, si, segons ha dit, de veritat "vol anar per totes".

"El contrari a la pobresa no és la riquesa, és la justícia, i la justícia ni és temporal ni extraordinària", ha proclamat Rufián. 

També et pot interessar

stats