25 anys del segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco

L’assassinat del regidor d’Ermua a mans d’ETA va suposar un punt d’inflexió en la ciutadania, que s’alçava per a dir prou a la por i el silenci

Manifestació després de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco / Europa Press

El segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco va marcar un abans i un després en la lluita contra ETA. Centenars de milers de persones van eixir al carrer per a mostrar el seu rebuig contra els terroristes després que mataren a sang freda el regidor d'Ermua. Aquest diumenge fa 25 anys del seu segrest.

El dijous 10 de juliol de 1997 la banda terrorista ETA donava al govern espanyol un ultimàtum macabre: tenien 48 hores per a acostar els presos d'ETA a les presons basques o posarien fi a la vida del regidor del PP de la localitat biscaïna d’Ermua. 

Aquelles 48 hores d'espera es van viure amb angoixa per part de la societat espanyola. L'alcalde d'Ermua va convocar una primera manifestació la mateixa nit de dijous que va obtindre una resposta multitudinària i que es va replicar en nombroses concentracions i vigílies nocturnes improvisades al llarg i ample de l’estat demanant la llibertat de Blanco.

El dissabte 12 de juliol, quan faltaven dues hores perquè es complira l'ultimàtum d'ETA, Bilbao va viure la manifestació més multitudinària de la seua història amb una participació de mig milió de persones demanant l’alliberament del regidor. Milers de persones que havien viscut amb por i en silenci, especialment al País Basc, s’alçaven per a dir prou.

Un parell d’hores més tard, però, els terroristes assassinaven de dos tirs al cap Miguel Ángel Blanco, i l’abandonaven en un descampat de Lasarte, a Guipúscoa. Dos homes que passejaven per una pista forestal trobarien el seu cos minuts més tard, encara en vida.

Els equips sanitaris van traslladar-lo a un hospital de Sant Sebastià, però no van poder salvar-li la vida, cosa que creà una forta commoció a tot Espanya, que seguia minut a minut el desenllaç dels fets a través dels mitjans de comunicació.

Bona part de la societat va decidir fer un pas avant contra ETA i, segons alguns experts antiterroristes i polítics de l'època, la banda terrorista acabava de cavar la seua pròpia tomba. Havia nascut l'esperit d'Ermua, un punt d’inflexió en la història recent basca, que unia la societat contra els terroristes.

Aquest diumenge, el rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estaran presents a Ermua, on s’ha convocat un acte institucional a partir de les 12:30 hores per a retre homenatge a la memòria de Miguel Ángel Blanco.

D’altra banda, el PP de la Comunitat Valenciana ha proposat a les Corts una declaració institucional per al pròxim ple del 14 de juliol per a homenatjar l’assassinat del regidor popular que, a més, mostre el rebuig al pacte del govern espanyol amb Bildu, al qual consideren “hereus de la banda terrorista ETA”, “per aprovar la nova llei de memòria democràtica, per contribuir a la desmemòria i anar contra els acords de la Transició”.

També et pot interessar

stats