La creació de la nova unitat d’emergències encén els cossos de bombers

Els professionals reclamen la unificació dels consorcis existents, en lloc de la creació d’una nova unitat que duplicarà les tasques que ja fan els bombers

El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda els bombers valencians que han participat en els rescats de les víctimes del terratrémol de Turquia
El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda els bombers valencians que han participat en els rescats de les víctimes del terratrémol de Turquia / Generalitat

La nova unitat d’emergències que aprovarà el Consell aquest divendres no ha caigut bé als cossos de bombers. Aquest grup específic, concebut com a una unitat d’actuació ràpida semblant a la Unitat Militar d’Emergències de l’Exèrcit, no agrada els bombers, que defensen un ens únic que integre tots els bombers per a evitar que es dupliquen funcions.

A hores d’ara, hi ha sis cossos de bombers al territori, organitzats per províncies o bé en els cossos propis que tenen algunes grans ciutats.

Aquest divendres, el ple del Consell aprovarà el decret de constitució de la unitat valenciana d'emergències, un document que a hores d’ara i, segons ha declarat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ja està "pràcticament elaborat" i, per tant, evidencia que no hi ha marxa arrere en la creació d’aquesta unitat.

Si no hi ha cap problema i s'acredita que estan tots els informes, el decret de creació de la nova unitat s'aprovarà divendres Gabriela Bravo - Consellera de Justícia

Bravo ha confirmat que el decret de la nova unitat valenciana d’emergències està en l'orde del dia del ple de divendres i que "si no hi ha cap problema i s'acredita que estan tots els informes", s'aprovarà.

Segons els plans de la Generalitat, els bombers forestals s’integraran en la nova unitat que s’encarregarà, no sols d’ajudar en l’extinció d’incendis, sinó també en temporals de pluja o neu.

A més, també actuaran en casos de risc químic, radiològics i biològics, unes tasques que, des dels punts de vista dels cossos de bombers, ja poden fer els organismes de bombers constituïts.

Bravo detallarà les característiques de la nova unitat d’emergències als representants dels tres consorcis de bombers en una reunió convocada aquest divendres a la vesprada. Els bombers ja han protestat en diverses ocasions, des que tenen coneixement d’aquest projecte del Consell. Demà divendres, novament, ho tornaran a fer.

"Tindrem una primavera calenta. Farem manifestacions i anirem als actes per a protestar per l’aprovació d’açò", afirma un dels professionals del Consorci de Bombers d’Alacant. Per als bombers, seria més adient unificar els cossos de bombers existents fins ara.

Doblar les despeses

"Duplicitat de despeses per als ciutadans" i "descoordinació en els serveis" són alguns dels problemes que, des del punt de vista dels bombers, comportarà la nova unitat gestada pel Consell. Aquests professionals advoquen per unificar els sis cossos existents, en lloc de crear-ne un seté, "que serà una empresa pseudoprivada, que té un consell d’administració".

Gestada des del 2020

La unitat valenciana d’emergències és un projecte de llarg recorregut dins del segon Consell del Botànic. El govern valencià va anunciar la seua creació el setembre del 2020. El decret va eixir a exposició pública el gener de l’any passat.

Aquesta nova unitat es preveu que tinga un miler d'efectius, amb capacitat tècnica i logística per a afrontar qualsevol catàstrofe. El Botànic va defensar la urgència d'aquesta iniciativa després d'un 2020 marcat per la DANA, la borrasca Gloria i l’inici de la pandèmia. 

També et pot interessar

stats