Platges, passejos i habitatges, pendents de reconstruir un mes després del pas de Gloria

El temporal va deixar cinc morts a la Comunitat Valenciana, 13 a tot l'Estat.

El temporal impactant sobre la platja de Xàbia
El temporal impactant sobre la platja de Xàbia / À Punt NTC

Quan es compleix un mes de la borrasca Gloria la reconstrucció dels municipis afectats obri un debat entre administracions. La demarcació de Costes opta per no aportar cap quantitat per a refer els passejos, i els ajuntaments d'alguns municipis com ara Sueca, el Perelló o el Mareny de Barraquetes consideren que aquesta posició tindrà efectes molt negatius per als seus municipis. De fet, si volen tirar avant les obres, cal que demanen autorització prèvia del Ministeri i hauran de sufragar-ho amb fons propis.

El pas de la borrasca Gloria per la Comunitat Valenciana i, en general, per tota la costa mediterrània, va deixar nombrosos danys materials, mediambientals i, sobretot, personals. A causa del temporal cinc persones van morir a les nostres comarques, tres per hipotèrmia a Gandia, Carcaixent i Moixent, un ofegament a la Nucia i una mort per l'enderrocament d'un edifici a Alcoi. El nombres de víctimes totals a Espanya va ser de 13 persones.

En l'àmbit mediambiental els danys van ser abundants. Una part que encara lluita per tornar a la normalitat és la que es refereix a les platges, deveses, marines o microreserves com el Serradal, al Grau de Castelló que s'ha vist alterats completament. La borrasca també es va menjar 11,1 metres de mitjana en les platges valencianes. No obstant això, en alguns punts del litoral comprés entre Vinaròs (Baix Maestrat) i Dénia (Marina Alta), la mar es va endinsar fins a 32 metres en l'arena, segons el grup de recerca de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la Universitat Politècnica de València.

Altres danys importants que s'han registrat són els que van afectar tant habitatges, com comerços, infraestructures i passejos marítims que van patir la força dels vents, les pluges i les ones que negaven i s'engolien tot.

En l'àmbit econòmic, Gloria deixa unes xifres catastròfiques. El camp ha perdut milions d'euros en collites afectades pel temporal. Els cítrics han sigut els principals damnificats amb vora 17 milions d'euros en pèrdues. També altres cultius com la carxofa, les cols, les creïlles i les cebes. Les infraestructures del camp com granges, hivernacles o regs també han patit els efectes de Gloria.

A més, el trencament d'una piscifactoria també va ocasionar que vora 11.000 quilos de peixos morts aparegueren a la platja de Cullera.

Les ajudes al temporal

El Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS), l'organisme que indemnitza les persones assegurades que pateixen danys per catàstrofes naturals, va xifrar els danys al litoral valencià en 15,3 milions d'euros. Per això, haurà de reparar més de 4.100 sinistres d'inundació i d'embats de mar notificats.

No obstant això, la resta d'administracions també han anunciat ajudes per a recuperar tots els desperfectes que ha deixat el temporal al seu pas. D'una banda, des de la Unió Europea, el director general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, va assegurar que la UE atendrà "totes les peticions d'ajuda" dels afectats a través de l'activació de mecanismes com el fons de contingència per a emergències meteorològiques o el fons de solidaritat.

Des del govern espanyol també s'han compromés a pagar, en un termini de quatre mesos, la part més gran de les compensacions pels danys causats pel temporal, que es correspondria amb un 80% de les ajudes. El Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic va xifrar els desperfectes en 9,6 milions d'euros només al litoral valencià. Per això han previst intervencions en 49 municipis per reparar material de les platges i les zones dunars, accessos a les platges i els passejos marítims.

Finalment, des del Consell també es va aprovar i publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) l'acord per a iniciar les actuacions d'ajuda per la borrasca. Així, els municipis afectats disposen, des de la publicació, de quaranta-cinc dies per a presentar una memòria dels danys i demanar les ajudes corresponents per reparar les infraestructures i béns públics.

També et pot interessar

stats