Les Corts validen el decret de mesures urgents d'emergència energètica i econòmica

El Consell pretén impulsar les energies renovables i, entre altres mesures, crearà l'Agència Valenciana d'Energia

Un moment de la sessió d'aquest dijous, a les Corts
Un moment de la sessió d'aquest dijous, a les Corts / À Punt NTC

Les Corts han validat aquest dijous finalment el Decret llei 1/2022, de 22 d'abril, del Consell, de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica originada a la Comunitat Valenciana per la guerra a Ucraïna. Després de debatre dimecres la norma i de negociacions fins a l'últim moment entre els tres socis del Botànic, el decret llei ha sigut aprovat amb els vots del PSPV-PSOE, Compromís i Podem. En contra, el PP, Vox i Ciutadans.

La votació ha tirat endavant amb 50 vots a favor (tres d'ells telemàtics), 43 en contra i zero abstencions. Les Corts igualment, han rebutjat tramitar aquest decret com a Llei, com demanava PP, Vox i Ciutadans per 50 vots en contra.

El decret llei va ser aprovat pel ple del Consell el passat 1 d'abril amb mesures per a fer front a la crisi generada per la guerra d'Ucraïna. La disposició modifica una dotzena de normatives i inclou un ampli ventall de mesures, des d'iniciatives per a agilitzar la instal·lació de plantes d'energia fotovoltaica i eòlica fins a l'ampliació de la renda valenciana d'inclusió, per ajudar les famílies davant la pujada dels subministraments. 

Tot i això, els grups del Botànic a les Corts han esgotat fins a última hora les negociacions per a aconseguir un acord sobre el decret de llei de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica generada per la guerra a Ucraïna. De fet, el debat de la norma es va tancar a les Corts dimecres i encara no hi havia una postura consensuada entre els socis del govern valencià.

El decret ajudarà a impulsar mesures mediambientals i el Botànic, en concret, ha pactat algunes iniciatives:

  • Creació de l'Agència Valenciana de l'Energia, que s'encarregarà de crear o participar en societats mercantils que comercialitzen energia elèctrica en règim de lliure competència. També de gestionar la venda d'excedents energètics d'instal·lacions d'autoconsum.
  • Foment de les cooperatives d'energia i les comunitats energètiques locals.
  • El Consell marcarà les prioritats de sòls i espais per a instal·lar plantes d'energia renovables. En aquest sentit, es prioritzarà la instal·lació de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics en zones urbanes, industrials i sòls degradats o de nul valor mediambiental, agrícola i patrimonial.

També et pot interessar

stats