Els partits del Botànic continuen negociant el decret sobre Ucraïna un dia abans de la votació

El ple de les Corts debat aquest dimecres el decret llei que recull mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica que ha provocat la guerra

Un moment del ple de les Corts, aquest dimecres
Un moment del ple de les Corts, aquest dimecres / À Punt NTC

Els grups del Botànic en les Corts continuen les negociacions per a aconseguir un acord sobre el decret de llei de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica generada per la guerra a Ucraïna. Compromís i Unides Podem volen introduir canvis en el text aprovat pel Consell.

El ple de les Corts ha debatut aquest dimecres el decret llei, però les votacions es faran dijous: primer la validació del decret i, en cas que es valide, es votarà si es tramita com a projecte de llei, una via que permetria introduir canvis a través d'esmenes i que mai s'ha usat des que governa el Botànic.

Compromís ha avançat que votarà a favor de la validació del decret, però està negociant que es tramite com a projecte de llei, o bé que es presente una llei de sobirania energètica amb terminis perquè estiga en marxa al final de la legislatura. Per la seua banda, Unides Podem no ha avançat el vot del seu grup i ha indicat que hi ha diverses opcions de tramitació, no sols la del projecte de llei, sinó que es poden arribar a acords en altres lleis en tramitació o futurs decrets, o en la llei d'acompanyament.

En el seu torn, la síndica socialista, Ana Barceló, ha defés que aquest decret fa "un salt qualitatiu" per a aconseguir que la Comunitat Valenciana tinga autosuficiència en energies netes i renovables, i ha indicat que continuen dialogant en el Botànic per a aconseguir un acord. "No es discuteix la necessitat d'agilitar la tramitació" de les renovables, ha assegurat Barceló, per a qui el punt de partida "és bo" i ara cal "treballar algunes qüestions".

Compromís vol "la sobirania energètica completa", ha afirmat Robles, per a qui cal parlar del fet que els ajuntaments tinguen capacitat de decisió sobre les instal·lacions en el seu territori i de la posada en marxa d'una agència valenciana de l'energia.

Per la seua banda, l'oposició s'ha mostrat contundent. El diputat del PP Rubén Ibáñez ha afirmat que aquest decret és la constatació d'un Consell "en descomposició, sense pols, sense idees, sense empatia social ni solucions", amb el qual el Botànic fa una "fugida cap avant en temps de descompte" amb "ocurrències". Ha qualificat la norma de "barbaritat normativa" i de "gran nyap".

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha avançat que no validaran el decret i que secundaran que es tramite com a projecte de llei, perquè estan a favor que s'agiliten les renovables, però no que s'aprofite per a "colar" altres "iniciatives partidistes" que no són urgents. I el diputat de Vox José María Llanos ha deixat clar que votaran en contra del decret perquè és "una absoluta indecència" que modifique 27 lleis, com si fora una llei d'acompanyament de pressupostos, i ha criticat que el Botànic estiga actuant "a matadegolla".

També et pot interessar

stats