El Constitucional suspén una resolució del Parlament de Catalunya sobre la independència

L'alt tribunal prevé el president i la Mesa de la possibilitat de conseqüències penals.

En imatge, el ple del parlament de Catalunya del passat 25 de juliol
En imatge, el ple del parlament de Catalunya del passat 25 de juliol / Parlament de Catalunya

El Tribunal Constitucional ha suspés diversos aspectes d'una resolució del Parlament de Catalunya del 25 de juliol passat en què ratificava el dret d'autodeterminació de Catalunya i ha advertit el president de la cambra, Roger Torrent, que hi podria haver conseqüències penals si ignora aquesta suspensió.

En concret, el ple del Constitucional suspén tres apartats de la resolució: la reafirmació de la reprovació del rei, la confirmació de l'objectiu de la independència i l'exercici del dret d'autodeterminació.

El Constitucional demana notificar personalment la decisió a Torrent i als membres de la Mesa i els adverteix de "l'obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que supose ignorar o eludir" la suspensió, "i de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què podrien incórrer" si no l'acataren. 

També els recorda la vigència de la sentència del Tribunal Constitucional del 2 de desembre del 2015, en què es va determinar la nul·litat i inconstitucionalitat de la resolució del Parlament del 9 de novembre del mateix any, "sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre".

El govern espanyol va acordar divendres passat en el Consell de Ministres traslladar al Tribunal Constitucional la resolució del Parlament. Sol·licitava, a més, que es previnguera Roger Torrent i els membres de la Mesa de les conseqüències. S'obri ara un termini de deu dies perquè el Parlament formule les al·legacions que trobe convenients.

També et pot interessar

stats