El Constitucional anul·la que el Consell fixe la despesa mínima dels serveis socials en les diputacions

La resolució judicial és fruit de la denúncia presentada en 2019 per més de 50 diputats del PP en el Congrés.

Imatge d'arxiu de la Diputació de València
Imatge d'arxiu de la Diputació de València / Arxiu

El Tribunal Constitucional ha anul·lat diversos apartats de la Llei de serveis inclusius de 2019 de la Generalitat per considerar-los inconstitucionals. El precepte declarat inconstitucional fa referència al percentatge mínim de recursos que les diputacions provincials havien de destinar a finançar els serveis socials municipals durant els primers cinc anys a partir de l'entrada en vigor de la nova normativa autonòmica.

Aquesta resolució judicial és fruit de la denúncia presentada en 2019 per més de 50 diputats del Grup Parlamentari Popular en el Congrés dels Diputats. El PP va denunciar que aquest apartat suposava una ingerència total de la Generalitat en les competències provincials.

La Llei de serveis inclusius de 2019 obligava les tres diputacions a costejar entre el 85% i el 90% del personal dels municipis de menys de 20.000 habitants en funció de determinats llindars de població amb els quals es tractava de prioritzar els consistoris més xicotets i amb menor capacitat econòmica.

"Una relacio de col·laboració i no d'imposició"

El president de la Diputació d'Alacant, el popular Carlos Mazón, del PP, ha celebrat la decisió del Constitucional. Per a ell, ratifica l'autonomia de l'òrgan provincial i un model de relació amb la Generalitat "de col·laboració i no d'imposició".

Mazón s'ha mostrat obert al diàleg amb la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, amb qui assegura que té una relació cordial i "una bona línia de faena" per a tractar de manera consensuada la reordenació i transferència de competències en matèria social.

També et pot interessar

stats