El Consell tanca l'oci nocturn, limita horaris de bars i demana un toc de queda per municipis

Les mesures entraran en vigor la matinada de divendres a dissabte fins al 25 de juliol i es demanarà permís al TSJCV

Mesures que entren en vigor a partir d'aquest dissabte
Mesures que entren en vigor a partir d'aquest dissabte / Miguel Ángel Fernández Reino
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de juliol 2021 - 14:28 Actualitzat: 08 de juliol 2021 - 20:33

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat a primera hora d'aquesta vesprada les noves mesures acordades en la mesa interdepartamental per a la prevenció i actuació contra la Covid-19. De la reunió ha eixit un enduriment d'algunes de les mesures que s'havien anat relaxant durant les últimes setmanes. L'avanç dels contagis i l’increment exponencial de la variant delta han portat el Consell a canviar el rumb de les restriccions. Les mesures afecten especialment a l'oci nocturn i a la restauració.

El president ha anunciat que es tanca l'oci nocturn (que sols podran funcionar com a bars i cafeteries i tancar a les 00:30 hores). Puig ha dit lamentar "profundament aquesta decisió". A canvi, ampliaran en 4,8 milions més les ajudes al sector perquè tinguen "la màxima compensació possible".

En segon lloc, s'avança mitja hora el tancament en restauració i les taules podran ser d'un màxim de deu persones a l'exterior i sis a l'interior.

Una tercera mesura és que els espectables massius passen de 4.000 a 3.000 de màxim en exteriors i de 3.000 a 2.000 en tancats. Les mesures entren en vigor la mitjanit de divendres i estaran actives fins al 25 de juliol.

Aval al TSJ per a la limitar la mobilitat nocturna per municipis

El Consell demanarà demà al TSJ autorització per a introduir la limitació de la mobilitat nocturna entre la 1:00 i les 6:00 de la matinada als municipis amb més incidència i positivitat, que ara són uns quaranta. I també demanarà limitar a deu els encontres, a l'interior i a l'exterior.

"A la Comunitat Valenciana, la prioritat ha estat, és i serà la salut", ha assegurat Puig. El president ha comparegut en roda de premsa juntament amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló. Puig ha recordat el repunt de casos dels últims dies i el repunt de contagis entre els joves i ha remarcat que aquest grup "no és immune al virus". Els menors de trenta anys s'han duplicat en els últims dies, ha dibuixat.

El cap del Consell Ximo Puig durant la seua compareixença
El cap del Consell Ximo Puig durant la seua compareixença / EFE

El president del Consell ja havia anticipat aquesta setmana la seua intenció de prendre mesures contundents davant la mala evolució de les dades de la pandèmia. Aquest dimecres, de fet, va defensar la conveniència del fet que es prengueren un "conjunt" de mesures per a superar la pandèmia. "Ara hem de ser conscients que la pandèmia ha empitjorat i és obvi que cal prendre decisions. I en prendrem", havia dit. I aquest dijous ha tornat a dir que el Consell no mirarà mai "cap a altre costat".

El president ha explicat també que buscarà la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, en una reunió amb la delegació del govern, buscarà la "màxima vigilància" per a evitar els botellots al carrer. "Sabem que no es podem fer, però hem d'aconseguir que no es facen. I qui ho faça, que li coste car", ha dit. El botellot passarà a ser una falta greu i es redueix l'horari de venda d'alcohol (Llei de sanitat de 2014) i es fixarà dues hores abans d'ara, a les 20:00 hores.

Tot i les mesures, Puig ha dit que no es tracta de causar "alarmisme", però que cal ser conscients que la pandèmia continua i el gran actiu és la vacunació. El cap del Consell ha dit que pretén que el 9 d'octubre la Comunitat Valenciana haja aconseguit la immunitat de grup, "però encara ens queden dos mesos".

Puig també ha recordat que la mascareta "continua sent essencial" i, des del sentit comú, ha dit que "anem en mascareta". També s'ha dirigit als joves per a dir-los que "es pot contagiar i ser asimptomàtic, però pots contagiar altres persones". El president ha incidit que la festa d'una nit pot tindre una vida de ressaca.

Dades disparades els últims dies

Barceló, per la seua banda, ha remarcat que els brots s'han incrementat en un 137% entre juny i principis de juliol. La conselleria ha detallat que el 63% dels brots tenen l'origen en persones de 15 i 34 anys i el 24% entre els 35 a 64 anys. El 21% dels brots tenen entre deu i trenta casos i l'1% arriben als cent casos. "Per això hem hagut de prendre decisions molt dures", ha incidit. La consellera ha confiat que aquestes mesures puden frenar el repunt de contagis.

Barceló ha explicat que les proves per a detectar la Covid s'han multiplicat per deu a la Comunitat Valenciana. La Generalitat ha evitat donar detalls dels quaranta municipis amb major incidència i positivitat per als quals es pretén demanar autorització per a establir-hi un toc de queda. La Generalitat demanarà l'autorització al TSJ demà divendres de matí.

També et pot interessar

stats