El Consell presenta un pla per a controlar l'abundància de porcs senglars

Els animals afecten la circulació, l’agricultura i la biodiversitat de les zones humides

Imatge d'arxiu d'una família de de porcs senglars
Imatge d'arxiu d'una família de de porcs senglars / Shutterstock

La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat al Consell Valencià de Caça l'esborrany del pla de gestió de les poblacions de senglars a la Comunitat Valenciana, una estratègia que preveu nous mecanismes per a determinar els llocs on és necessari augmentar els controls sobre aquesta espècie, davant la "sobreabundància de població i els problemes que genera".

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, i el director general de Gestió del Medi Natural, Julio Gómez, han sigut els encarregats de traslladar l'esborrany a l'òrgan consultiu, en el qual estan representades les associacions de caça, l'administració, grups científics i conservacionistes, el Seprona de la Guàrdia Civil i la policia autonòmica, entre altres organismes i institucions.

L'objectiu principal, segons ha assenyalat Navarro, és continuar implementant mesures per a fer front a una situació que està causant molts problemes, fonamentalment en els cultius i també en la seguretat a les carreteres i a la biodiversitat.

A més, ha destacat que des de la Conselleria de Transició Ecològica dirigiran un pla de comunicació destinat específicament als ajuntaments, dedicat a detallar l'abast de les noves mesures i perquè siguen coneixedors de totes les eines i possibilitats que tenen per al control cinegètic.

El pla ampliarà criteris per a aclarir què s'entén per sobrepoblació en una zona determinada. Així, s'analitzaran també com a criteris de control les zones on es registra una major densitat de senglars, la proximitat a cultius agrícoles, l'índex d'accidents de trànsit que provoquen aquests animals i la possible afecció a la biodiversitat de les zones humides.

Augment de les captures

La tendència que marca la caça de senglar a la Comunitat Valenciana constata una línia poblacional significativament ascendent, segons determina el pla, que assoleix en l'actualitat un volum de captures que multiplica per dos i mig les de deu anys arrere, i per més de vint la de fa vint anys. De fet, fa només unes setmanes els caçadors denunciaren que estan saturats per aquests animals i no donen l'abast.

L'elaboració del pla complementa les actuacions que la Conselleria de Transició Ecològica desenvolupa sobre aquest tema, i respon al requeriment de la legislació europea i espanyola davant els riscos i problemes que està generant el senglar, tant a la sanitat animal com a altres sectors com la seguretat viària o l'agricultura.

També et pot interessar

stats