Agricultura impulsa un projecte per a controlar la sobrepoblació de senglars en cinc parcs naturals

Es proposaran accions per a reduir els exemplars, que causen un impacte negatiu en “espècies de flora amenaçada, nius o els conills de muntanya”

El projecte per a controlar la població de senglars i arruís es durà a terme durant dos anys
El projecte per a controlar la població de senglars i arruís es portarà a terme durant dos anys / À Punt NTC

La Conselleria d’Agricultura implantarà un projecte, de dos anys de duració, per a reduir la població de porcs senglars i arruís en cinc parcs naturals valencians. La Generalitat vol rebaixar la densitat de població d’aquestes espècies per a evitar l’impacte sobre unes altres espècies i l’activitat humana.

Des de la Generalitat han explicat que aquest projecte, en què s’invertiran 700.000 euros de fons europeus, es durà a terme als parcs naturals de la Marjal de Pego-Oliva, el Prat de Cabanes-Torreblanca, el Desert de les Palmes, la Font Roja i la Serra de Mariola.

Amb la iniciativa es pretén també millorar la informació disponible sobre aquests animals, augmentar la cooperació entre usuaris i l’administració i fomentar les bones pràctiques, com han afegit fonts d’Agricultura.

El projecte es durà a terme sobre territoris on s'ha detectat una sobreabundància de senglar, molt superior a l'estat de normalitat, mentre que l'arruí està qualificat per la normativa estatal i autonòmica en els espais naturals protegits com a espècie invasora amb directrius de gestió encaminades a l'erradicació.

Fonts d’Agricultura assenyalen que la sobrepoblació d'aquests animals “impacta sobre espècies de flora amenaçada, nius d'ocell o la població del conill de muntanya, presa d'altres espècies en situació de risc”.

En una primera fase del projecte, es prendran mostres per a conéixer l'estat de les espècies, tant del senglar i de l'arruí, com de les espècies de flora i fauna la conservació de la qual està compromesa per l'abundància dels citats mamífers.

Després, els tècnics proposaran accions per a reduir aquestes poblacions i informaran i recaptaran l'opinió dels col·lectius implicats, com ara ajuntaments, caçadors, conservacionistes o agricultors.

En la segona fase del projecte s'aplicaran les mesures directes i indirectes establides en la primera fase. Des d’Agricultura remarquen que aquesta iniciativa, que pretén millorar la gestió del territori, té un important component d'investigació per a conéixer millor l'impacte d'espècies més abundants enfront d'unes altres cada vegada més escasses.

També et pot interessar

stats