El Consell elimina l'obligatorietat de la fase prèvia d'exposició pública de la llei d'urbanisme per a facilitar grans inversions
Salomé Pradas assegura que la mesura facilitarà les inversions en acurtar els terminis i millorar la confidencialitat en els plans estratègics territorials
El ple del Consell ha eliminat l'obligatorietat de la fase prèvia d'exposició pública i audiència en la tramitació dels plans estratègics territorials, un canvi normatiu que segons Salomé Pradas, consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, respon a la necessitat "d'agilitzar els tràmits" i "evitar la sobreexposició de projectes que requereixen agilitat i confidencialitat". La decisió modifica l'article 51.3,C de la disposició addicional novena de la llei autonòmica d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge (LOTUP). Suposarà que a partir d'ara serà el Consell que decidirà, cas per cas, si sotmet els projectes a exposició pública.
De quins en concret? Segons Pradas, la modificació està pensada per a assegurar grans projectes com la gigafactoria de Sagunt, a fi d'impedir que fissures en la confidencialitat durant la tramitació inicial puguen posar-los en risc. Però també per a evitar l'especulació urbanística en les fases inicials del projecte.
"Volem posar la catifa roja a les inversions que vinguen a crear ocupació i que ho facen de forma totalment sostenible", ha apuntat la consellera, que ha incidit en el fet que la "millora" està pensada per a inversions "milionàries", que estan "acostumades a una seguretat jurídica", amb l'objectiu "d'evitar qüestions que el que facen siga espantar que es puga produir la inversió". La consellera ha matisat que la modificació no afectarà les iniciatives de plantes fotovoltaiques.
Pradas també ha destacat que la nova potestat del Consell "no eximirà" dels tràmits posteriors "d'informació pública i audiència" als ajuntaments dels instruments de planejament i gestió que "porta aparellat" cada pla territorial. La mesura, segons les estimacions del govern estalviar, pot estalviar "entre un i tres mesos" de termini.
Les activitats terciàries també podran regularitzar sòl no urbanitzable
El Consell també ha modificat la disposició transitòria 24 de la mateixa llei, la LOTUP, per a permetre que les activitats terciàries o del sector servicis es puguen acollir al procediment de regularització en sòl no urbanitzable mitjançant la tramitació d'una declaració d'interés comunitari (DIC), una possibilitat a què només podien acollir-se les activitats industrials i productives.
Pradas considera que la situació actual no tenia sentit en un sistema productiu tan terciaritzat com el valencià i que suposava "un greuge" comparatiu. "Ens havíem compromés a eliminar burocràcia, a agilitzar procediments i a donar major seguretat jurídica a les inversions, i així ho estem complint", ha reivindicat.