El Consell demanarà al TSJCV que el certificat Covid siga obligatori en l'oci i en les visites a hospitals i residències

Els bars i restaurants de menys de 50 persones quedaran exempts de l'aplicació de la norma, que estarà en vigor trenta dies des de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat

Certificat Covid a un local
Certificat Covid en un local

La Comunitat Valenciana està cada vegada més prop de sumar-se a les autonomies que exigeixen presentar el certificat Covid per a accedir als espais tancats amb més risc de contagi. La Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació contra la Covid-19 ha acordat aquest dijous demanar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que siga obligatori mostrar el certificat Covid, que acredite la vacunació, per a accedir als establiments de restauració amb aforament superior a 50, als locals d'oci i entreteniment, als d'activitats recreatives i d'atzar (com casinos i bingos, etc.) amb servei de restauració, als centres hospitalaris per a les visites i també per a qui visite les residències, públiques i privades.

També s'exigirà en esdeveniments, celebracions i festivals de música, en espais tancats o a l'aire lliure quan no siga possible l'ús de la mascareta. El certificat no es demanarà, en principi, als cines.

El certificat Covid es podrà acreditar de tres maneres: amb vacunació completa, amb una PCR negativa en les últimes 72 hores o d'antígens en les últimes 48 hores o amb una diagnosi de superació de la malaltia en els darrers sis mesos. Puig espera rebre l'autorització la setmana pròxima i entraria en vigor al voltant del dia 3 de desembre.

 "La llibertat té uns límits. No existeix el dret a contagiar els altres", ha deixat clar el president del Consell durant la roda de premsa posterior.

Espais on serà necessari presentar el certificat Covid
Espais on serà necessari presentar el certificat Covid / À Punt NTC

Puig ha detallat que una vegada publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), el passaport estarà vigent durant 30 dies. "Aquestes mesures persegueixen dos objectius: per una banda, generar espais més segurs i lliures de persones no vacunades. I per una altra, animar aquestes persones que ja han cobert nou de cada deu valencians. Estan a temps de vacunar-se", ha defensat el president.

Durant la roda de premsa també ha explicat que hi ha creada una APP perquè se'l descarreguen tots els que ho necessiten, siguen ciutadans o empreses, i ha animat a utilitzar-lo.

En la seua intervenció després de la reunió, Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana no viu la mateixa situació que la resta d'Europa gràcies a l'elevada vacunació, del 92%. Puig ha afegit que tot i això "la pandèmia està present, no ha acabat" i cal conviure amb ella. Però ha deixat clar que cal trencar "aquesta tendència creixent". 

La proposta s'enviarà al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a la validació. L’aval judicial és necessari perquè el certificat Covid es puga exigir o no al nostre territori. En altres autonomies, com el País Basc, la justícia ha tombat aquesta exigència mentre que a Catalunya ho ha aprovat.

El Consell pretén que el certificat Covid estiga operatiu abans del pont de desembre. La decisió s'ha pres davant de l’augment dels casos de coronavirus en l’últim mes, i pretén frenar la transmissió del virus.

"L'escenari actual constata una evidència: la pandèmia encara no ha acabat i hem de conviure amb ella", ha argumentat Puig. Tot i això, el president ha deixat clar que la situació epidemiològica no és comparable a l'onada de contagis que s'està vivint en molts països d'Europa.

També et pot interessar

stats