El Consell d'Europa critica que la renovació del CGPJ estiga en "punt mort"

El Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) mostra en l'últim informe la "greu preocupació" per la falta d'avanços per a deslligar del poder polític els nomenaments en l'àmbit judicial 

Entrada a l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid
Entrada a l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid / Jesús Hellín (Europa Press)

El bloqueig del procés per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) torna a estar en el punt de mira dels organismes internacionals i li ha valgut a Espanya un nou estiró d'orelles. Aquesta vegada, del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa, que ha mostrat en un informe la "greu preocupació" per la situació d'estancament que afecta l'ens i que s'allarga ja quatre anys. L'organisme, que no depén de la Unió Europea, lamenta la falta d'avanços per a deslligar del poder polític l'elecció d'alts càrrecs judicials. 

El document, publicat aquest dilluns, aborda el compliment per part d'Espanya de les recomanacions establides pel Greco en la quarta ronda d'avaluació, que va estudiar en 2013 com els estats membres prevenen la corrupció de parlamentaris, jutges i fiscals. Encara que la institució ha reconegut abans avanços en el país en aquestes matèries, especialment des del 2019 —abans a penes havia detectat millores respecte a l'avaluació inicial "globalment insatisfactòria"—, ara lamenta de nou la falta de progressos, especialment en l'apartat judicial: "Els quatre anys de punt mort en la designació del CGPJ és un tema de greu preocupació que ha d'abordar-se com a assumpte prioritari".

"És una situació altament insatisfactòria", insisteix l'òrgan del Consell d'Europa, que "urgeix a les autoritats a prendre accions decidides". En concret, el Greco relaciona aquest problema amb el reiterat incompliment espanyol de la recomanació número cinc del total d'onze punts de treball que s'havien després de les anàlisis dutes a terme en 2013. Allà es demana avaluar les normes que regeixen el CGPJ i els "efectes en la independència real i percebuda" de l'òrgan de govern dels jutges.

Per a l'ens paneuropeu, és necessari que Espanya implemente un sistema d'elecció basat en el criteri dels parells, en lloc de deixar aquesta potestat en mans dels poders polítics. El bloqueig actual de la renovació del CGPJ té, a més, repercussions negatives en altres recomanacions del Greco pendents, com són la millora dels criteris per a nominar a alts càrrecs judicials (en els de tribunals provincials, nacionals i el Tribunal Suprem), que garantisquen la "imparcialitat, independència i transparència". Per al Greco, el CGPJ en funcions "no pot fer nomenaments per als alts llocs judicials. Això és una situació molt preocupant".

Quatre anys de paràlisi

El CGPJ complia diumenge quatre anys en funcions amb un president suplent, dos vacants sense cobrir, atribucions limitades i sense visos que es renove en un futur immediat després que es trencaren per enèsima vegada les negociacions entre el PSOE i el PP. Davant del bloqueig del Partit Popular, el govern espanyol va respondre amb una mesura de pressió i va aprovar una reforma que prohibeix que un consell general caducat puga fer nomenaments en la cúpula judicial, a excepció del Tribunal Constitucional. 

Açò ha provocat que una setantena de places estiguen a hores d'ara desertes. L'òrgan més afectat és el Tribunal Suprem, amb díhuit vacants: el 14% dels efectius. I les sales a què més esguita aquesta paràlisi en la renovació són la militar, la social i la contenciosa administrativa. Aquesta última, amb deu magistrats menys, és la que ha de resoldre els recursos de la dreta contra els indults als líders independentistes. Però les vacants afecten també diverses presidències de tribunals superiors de les comunitats i una vintena de càrrecs estan per cobrir en audiències provincials.

L'acord a hores d'ara sembla molt lluny. També al Tribunal Constitucional, l'únic òrgan que pot reformar-se. Però el nomenament de l'exministre Juan Carlos Campo com a candidat del govern per a aquest ens ho complica. De moment, el 22 de desembre hi ha convocat un ple per a votar els quatre magistrats en funcions, encara que tot apunta que tampoc hi haurà fumata blanca.

També et pot interessar

stats