El Congrés aprova obrir una nova comissió Kitchen d'investigació al Partit Popular

La cambra baixa també vol investigar el suposat entramat policial a Andorra que involucra Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz

L'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu
L'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La majoria del Congrés ha aprovat aquest dijous obrir una nova comissió d'investigació Kitchen després de conéixer-se els nous àudios entre l'exsecretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, i l'excomissari José Manuel Villarejo. També busca conéixer el suposat entramat policial a Andorra que involucra l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El PSOE ha proposat a ERC, EH Bildu i al Grup Plural una esmena a la sol·licitud de la creació de la comissió d'investigació que proposaven aquestes formacions sobre la presumpta intromissió a la sobirania del Principat d'Andorra per part de responsables polítics espanyols en el marc de la denominada operació Catalunya.

Els socialistes i els nacionalistes bascos i catalans han pactat ampliar la petició de comissió arran de la publicació d'uns àudios que registren converses de 2013 entre Cospedal i Villarejo i que, segons els partits, indiquen que l’exlíder del PP va mentir durant la seua compareixença en l'anterior comissió Kitchen, ja conclosa.

El ple ha aprovat la creació d'aquesta comissió per 191 vots a favor, 153 en contra i 1 abstenció. També n'ha votat a favor el diputat popular Alberto Casero, que amb el seu error va permetre la reforma laboral. 

El jutge que instrueix el cas Kitchen, que investiga suposat espionatge l’extresorer del PP Luis Bárcenas, va rebutjar el passat dimarts tornar a investigar a Cospedal. D’aquesta manera, el que ha fet ara és obrir una peça dins d’aquest ampli procediment, la número 34, per a incorporar les publicacions aparegudes en mitjans de comunicació i altres canals de difusió sobre dades relacionades amb la investigació. Unes converses en les quals Cospedal presumptament deia "això de la llibreteta [de Bárcenas], millor seria poder-ho parar".

S’investigarà l’entramat policial que involucra Fernández Díaz

A més, el Congrés també investigarà en aquesta comissió el suposat entramat policial que involucra l'exministre del govern del PP, Jorge Fernández Díaz, en la denominada operació Catalunya, que porta una jutge d'Andorra.

La jutge Stéphanie Garcia Garcia va notificar a Rajoy i a Fernández Díaz que els investiga arran d'una querella per suposades pressions a la Banca Privada d'Andorra (BPA) per a obtindre informació de polítics catalans durant el procés. La investigació deriva d'una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l’Institut de Drets Humans d'Andorra i l'expresident de BPA, Higini Cierco.

La querella acusa Rajoy i l'exministre d'enviar membres de la policia a pressionar responsables del BPA per a aconseguir informació de comptes bancaris de polítics catalans al Principat, entre ells l'expresident Artur Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, o la família Pujol.

També et pot interessar

stats