La justícia andorrana comunica a Rajoy que l'investiga per l'operació Catalunya

També investiguen Montoro i Fernández Díaz per suposades pressions a la Banca Privada d'Andorra per a obtindre informació de polítics catalans durant el procés

Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu.
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Una jutgessa andorrana ha notificat a l'expresident del govern, Mariano Rajoy, i a qui va ser el seu ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que els investiga arran d'una querella per suposades pressions a la Banca Privada d'Andorra (BPA) per a obtindre informació de polítics catalans durant el procés.

La investigació deriva d'una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l'Institut de Drets Humans d'Andorra, Drets i l'expresident de BPA, Higini Cierco, per l'anomenada operació Catalunya i inclou com a investigat l'exsecretari d'Estat de l'Interior, Francisco Martínez, i l'exdirector de la policia, Ignacio Cosidó, segons han informat les entitats denunciants.

La jutgessa d'instrucció número 2 d'Andorra, Stéphanie Garcia Garcia, ha expedit ara comissions rogatòries per a notificar la querella als denunciats i els dona quinze dies perquè designen representació lletrada, i els adverteix que, si no ho fan, se'ls nomenarà un d'ofici.

La jutgessa també ha acordat tornar a remetre comissions rogatòries a l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i a l'exinspector cap, Bonifaci Deu, que ja van ser citats en el seu moment, però no es van presentar.

La querella, que inicialment es dirigia contra els membres de l'anomenada "policia patriòtica", es va ampliar posteriorment arran de les incorporacions de nous denunciants, entre ells la família Pujol.

La querella, presentada pels delictes de coaccions, amenaces, extorsió, xantatge i falsedat documental, acusa Rajoy i Fernández Díaz d'enviar membres de la policia a pressionar responsables del BPA per a aconseguir informació de comptes bancaris de polítics catalans al Principat, entre ells l'expresident Artur Mas, el líder d'ERC Oriol Junqueras o la família Pujol.

La denúncia sosté que el govern espanyol hauria extorsionat els responsables del BPA i els hauria amenaçat de forçar el tancament de l'entitat i de la seua filial espanyola Banc Madrid —els dos ja clausurats— si no facilitaven la informació exigida.

Segons els querellants, el govern de Rajoy va enviar suposadament informació falsa sobre el BPA a l'oficina de control de delictes financers dels Estats Units, al mateix temps que "intimidava" el govern andorrà i els seus ministres en una visita oficial al Principat el gener del 2015, per a precipitar el tancament de l'entitat.

També et pot interessar

stats