Les comunitats autònomes no volen presses a l'hora d'eliminar la mascareta a l'exterior

Malgrat que Fernando Simón va dir dilluns que aquesta mesura podria començar a relaxar-se en dies, la prudència predomina en les reaccions

Alacant aquest cap de setmana
Alacant aquest cap de setmana / Manuel Lorenzo (Efe)
18 de maig 2021 - 17:05

Prudència. Aquest adjectiu pot resumir el sentir en bona part de les comunitats autònomes sobre anar reduint l'ús de la mascareta a l'exterior. Una decisió que aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va dir que podia produir-se en breu. Aquest dimecres, autonomies com la Comunitat Valenciana o el País Basc han deixat clar que mantindran aquesta mesura de moment, fins que la vacunació estiga més avançada i si pot ser durant aquest estiu. I al llarg dels últims dies, les declaracions de diverses autonomies evidencien que hi ha discrepàncies. Galícia i Catalunya són, en aquest context, les dues que han plantejat obertament la possibilitat de reduir-ne l'ús. Així i tot, el president gallec creu que més que qüestió de dies és de "setmanes".

Entre les declaracions d'aquest dimarts, la consellera basca de Salut, Gotzone Sagardui, veu "motius per a l'esperança" en la "reducció sostinguda" de la incidència de la pandèmia a Euskadi, però ha advertit que només es podrà deixar d'usar la mascareta quan "una gran part de la societat" estiga vacunada.

I preguntat sobre la possibilitat de deixar de portar mascareta a l'aire lliure, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat que ell és "partidari des de fa temps que no siga necessari l'ús en alguns espais oberts, naturals o les platges". "Però aquestes decisions s'han de prendre quan corresponga. Ara com ara, és absolutament obligatòria la mascareta, la distància i ventilar. Si continuem així aquest estiu, serà molt millor que el passat i amb la perspectiva de la reactivació", ha afegit.

En el cas de Galícia, en qualsevol cas, a pesar que el president, Alberto Núñez Feijóo, s'ha pronunciat a favor de replantejar-se l'ús de la mascareta, aquest dimarts ha dit que creu que, més que qüestió de dies, com va dir Simón, seria "qüestió de setmanes". De fet, ell havia pronosticat recentment que això podria succeir al juliol o l'agost.

En contra s'han situat autonomies com Andalusia, que ha criticat el debat sobre l'ús de la mscareta perquè, segons ha defensat el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, és l'"arma més potent" amb què es compta per a lluitar contra la pandèmia. També s'ha expressat en un sentit semblant l'executiu de la Comunitat de Madrid en funcions, que no considera una prioritat en aquests moments prescindir de l'ús de la mascareta. "La pandèmia no ha acabat", assenyalen en el govern madrileny.

També et pot interessar

stats