Les comunitats autònomes debatran hui amb el govern central la reubicació de menors migrants

Estarà presidida per la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego i la proposta fixa, per primera vegada, quants menors haurà d'acollir cada comunitat

Migrants arriben el passat 9 de setembre a un hotel a Ribeira de Piquín, a Lugo
Arribada de migrants el 9 de setembre a un hotel de Ribeira de Piquín, a Lugo / Europa Press

Les comunitats autònomes es reuneixen hui amb el Ministeri de Joventut i Infància per a debatre i aprovar els termes en els quals es durà a terme la reubicació de menors migrants no acompanyats des de zones tensionades com Canàries i Ceuta.

La posició de la Comunitat Valenciana ja la va avançar este diumenge la vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, quan va anunciar en un comunicat que la Generalitat Valenciana votarà en contra de la proposta del govern espanyol d'establir un mecanisme d'acolliment de menors migrants no acompanyats "sense tenir en compte les comunitats autònomes".

La Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència es va convocar en un principi per a dilluns passat, però es va suspendre el mateix dia per l'apagada elèctrica. Per este motiu, la reunió se celebra finalment este dilluns a les 16:00 h al Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica.

L'objectiu de la cita, que estarà presidida per la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, és tirar avant un acord en diferents punts, alineats amb el reial decret llei aprovat pel govern espanyol i convalidat pel Congrés el 10 d'abril.

La proposta per a l'acord d'Infància, a la qual ha tingut accés EFE, arreplega qüestions claus del mecanisme creat pel govern, que implicarà el trasllat d'uns 4.400 joves, la major part des de Canàries, durant el primer any i a partir de l'estiu.

El decret dona poder a la Conferència Sectorial per a canviar diversos dels seus aspectes si així ho acorden les comunitats per unanimitat, una cosa poc probable, ja que existeix una gran oposició en esta qüestió, especialment en les autonomies governades pel PP.

Obligacions d'acolliment segons la població

Este model fixa per primera vegada quants menors ha d'acollir cada comunitat en funció de la població de cada regió, la "capacitat ordinària" segons el text.

Este primer pas ja ha donat alguns problemes, ja que Aragó no ha facilitat les dades de quants joves estrangers no acompanyats acull i ha recorregut davant de la Justícia contra este requisit. Altres, com Madrid, no han aportat exactament el que es demanava, per la qual cosa l'Executiu treballa amb dades pròpies.

Derivació a partir del triple d'ocupació

La proposta que es debatrà estableix que qualsevol comunitat podrà demanar al govern central que declare la situació de contingència migratòria a la seua regió quan l'ocupació excedisca tres vegades la capacitat ordinària. Declarada esta situació, qualsevol menor estranger no acompanyat localitzat en este territori serà inscrit en el Registre de Menors Estrangers No Acompanyats del Ministeri de l'Interior.

A partir de llavors i independentment que hi haja certesa sobre la seua minoria d'edat o no, es traslladarà el jove a una altra regió en quinze dies, segons els criteris establits, després d'escoltar el migrant i la comunitat de destí, i una volta s'haja donat trasllat al Ministeri Fiscal.

El text reflecteix els criteris fixats pel govern per a triar el destí dels joves, que estan basats en els acordats amb les autonomies en una Sectorial del 2022: població (50%), renda per càpita (13%), taxa d'atur (15%), esforç d'acolliment (6%), dimensionament del sistema (10%), dispersió de la població (2%) i les singularitats de ciutat fronterera (2%) i insularitat (2%).

Pròrroga del sistema per un any

La proposta del govern espanyol inclou un últim punt, que determina que la capacitat ordinària del sistema de protecció només podrà prorrogar-se durant un any, mitjançant reial decret i previ informe de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència. Després, es requerirà l'acord unànime de la Sectorial o, en defecte d'això, una majoria absoluta del Congrés, prèvia proposta del govern espanyol.

I fa un últim apunt: a partir del primer any de pròrroga, sense acord unànime de la Sectorial sobre la capacitat ordinària dels sistemes de protecció, les resolucions de l'Estat derivades d'esta llei no seran d'obligat compliment per a les comunitats.

També et pot interessar

stats