'Desiguals': el rap viral contra el racisme fet per alumnes d'una escola d’FP de València

Des d’À Punt hem pogut parlar amb l'alumnat de Misericòrdia per a conéixer què volen expressar amb els seus versos

“Desiguals”: un rap viral contra el racisme / À Punt NTC

Alumnes de l’escola de formació professional Misericòrdia de València han compost el rap Desiguals, un tema amb lletres de denúncia que en pocs dies s’ha viralitzat en les xarxes socials. La cançó pretén conscienciar contra el racisme en una societat plena de prejuís. Tots els participants estudien especialitats d'FP, una eixida al difícil món laboral que els espera.

Des d’À Punt hem pogut parlar amb ells i elles per a saber d'on naix esta idea i, sobretot, què volen expressar els seus versos compromesos a ritme de hip-hop. Tot va començar quan este grup de joves van voler anar més enllà del concurs de cartells "Apuja el to contra el racisme" de l'Ajuntament de València.

"Des del barri fins al cim, el somni és el mateix"

"L'art arriba més lluny que cap altre missatge", explica un dels participants. Un altre desgrana els prejuís sobre les persones migrants afirmant que aquells que tenen discursos xenòfobs o antiimmigració “els interessa tirar abans la culpa als altres que a ells mateixos” i matisa que estos discursos que culpabilitzen els migrants busquen “distraure a la població”. 

“Des del barri fins al cim, el somni és el mateix, el sistema ens divideix”, d’esta manera tan contundent comença este rap ple d’idees potents que es va estendre via xarxes.

“La gent et mira com si fores diferent”, explica un dels seus creadors. Alí va arribar en pastera quan tenia setze anys. La seua travessia ara com a cuiner tampoc és fàcil. Ni la d'ell ni la de la major part de l'alumnat del centre. Per altra banda, com explica un dels seus professors, l’alumnat és "de moltes cultures i això ens enriqueix”.

“El missatge del rap és dur, però és real”, explica un dels seus creadors. El projecte s'ha viralitzat en pocs dies i ha rebut més de 10.000 visites en dos setmanes. Un fenomen que els ha unit encara més: “Som una gran família”, afirma una de les participants.

A estos rapers i raperes aficionats els queda un llarg camí en la seua formació professional. De moment, van a bon ritme i estan segurs de les veritats que conten quan reciten, perquè amb l’art “arriben més lluny que amb cap altre missatge”.

També et pot interessar

stats