Vox dona per trencats els pactes de govern amb el PP a totes les autonomies

El partit celebra este dijous una convocatòria extraordinària del comité executiu nacional per a acordar “els pròxims passos” en els governs autonòmics

El president de Canàries, Fernando Clavijo, i els ministres d'Infància i Política Territorial, Sira Rego i Ángel Víctor Torres, a l'inici de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència
El president de Canàries, Fernando Clavijo, i els ministres d'Infància i Política Territorial, Sira Rego i Ángel Víctor Torres, a l'inici de la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència / Efe

Les comunitats autònomes han pactat este dimecres el repartiment voluntari dels 437 menors migrants no acompanyats de les Canàries i Ceuta, una xifra que el govern central ja ha advertit que no és prou, per a apel·lar a la necessitat de tractar esta matèria amb un canvi legislatiu.

La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha celebrat en una roda de premsa que “afortunadament” s'ha desbloquejat este repartiment en la Conferència Sectorial d'este dimecres a Tenerife. Ara bé, ha deixat clar que este mecanisme, el basat en la voluntarietat, “tenia sentit fa uns anys”, però ara la situació és diferent.

En la reunió, que ha durat més quatre hores, també s'ha tractat la reforma legal que planteja l’executiu per a establir un repartiment vinculant i, sobre este cas, les autonomies han demanat més temps per a valorar-la.

En la compareixença també ha parlat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, que ha remarcat que estan en una situació “d’emergència”, amb més de 6.000 menors no acompanyats només a les Canàries. Així, ha lamentat que les comunitats autònomes governades pel Partit Popular no s’hagen pronunciat sobre un text que —ha dit— podria aportar una solució. “Estan demorant una resposta que és senzilla. El temps va en contra dels menors, estan en unes condicions inacceptables”, ha sentenciat. 

Segons la proposta de l'executiu, les autonomies on el PP i Vox governen en coalició acollirien un total de 110 menors migrants: la Comunitat Valenciana, 23; Aragó, 20; Castella i Lleó, 21; Extremadura, 30, i Múrcia, 30. Les Balears, on els populars governen en minoria gràcies al suport extern de Vox, n'acolliria 10.

Vox convoca una reunió d'urgència 

Vox farà este dijous una convocatòria urgent i extraordinària del comité executiu nacional per a acordar “els pròxims passos” en els governs autonòmics amb el PP, després de la conferència sectorial de Tenerife per al repartiment de migrants no acompanyats.

En un comunicat, ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de “trencar els pactes de govern” en les cinc comunitats autònomes per haver “obligat els presidents regionals a votar sí al repartiment de 400 menes”. “Després d'entregar el CGPJ, RTVE, la Junta Electoral Central i aliar-se a Europa contra els interessos dels espanyols, el PP arriba a un nou acord amb el PSOE i confirma on i amb qui vol estar”, ha criticat Vox. Per al partit d'Abascal, és Feijóo qui ha trencat els governs de coalició que comparteixen, mentre que Vox "compleix la seua paraula i el seu compromís amb els espanyols".

Santiago Abascal, president de Vox, ja havia amenaçat de trencar els governs autonòmics de coalició si no es prenien mesures legals per a l'arribada d'estos menors.

També et pot interessar

stats