Madrid s'uneix a la Comunitat Valenciana i dos autonomies més en les al·legacions contra les regles del Tajo-Segura

Mazón i López Miras defensen a Múrcia la necessitat de mantindre en les transferències els criteris tècnics en lloc dels polítics que “encoratja” Castella-la Manxa

Els presidents valencià i murcià, en la part de dalt, juntament amb les persones a les quals s'ha homenatjat en l'acte del 45 aniversari del Tajo - Segura
Els presidents valencià i murcià, en la part de dalt, amb les persones a les quals s'ha homenatjat en l'acte del 45é aniversari del Tajo-Segura / Twitter Carlos Mazón

Front comú de les autonomies governades pel PP per a reclamar un repartiment basat en criteris tècnics de l'aigua del Tajo. La Comunitat Valenciana i Múrcia són dos de les autonomies que, juntament amb Andalusia i Madrid, han presentat al·legacions este dimarts davant de la Junta d'Explotació del Transvasament Tajo-Segura, tenint en compte la pròxima modificació de les regles d’explotació d’esta transferència d’aigua. Fins ara se sabia la intenció dels presidents valencià, murcià i andalús d'al·legar contra el projecte, mentre que a la lluita d'estes tres autonomies este dimarts s'ha anunciat que s'afig Madrid.

Així ho han confirmat els presidents dels governs valencià, Carlos Mazón, i murcià, Fernando López Miras, en l’acte de commemoració del 45é aniversari del transvasament, celebrat a Múrcia, davant de mig miler de representants del món agrari de l’est peninsular.

Els dos presidents han escenificat un nou episodi del front comú, com ja van fer al març quan van reclamar un pacte nacional de l'aigua, per a reivindicar que es mantinguen les assignacions atorgades fins ara en el Tajo-Segura i que, si hi ha modificacions, estes es basen en criteris objectius, allunyats de les sigles polítiques que governen cada comunitat.

Els dos mandataris han advertit que pràcticament la meitat dels espanyols, més de 23 milions, demanen que es mantinga eixa infraestructura que permeta portar aigua des de la conca del Tajo fins a les terres que hauria de regar el Segura.

Els dos presidents han advertit que les regles de repartiment d’aigua sempre s'han regit per criteris tècnics i, per tant, ara no deuen imposar-se els criteris polítics, "encoratjats des de Castella-la Manxa", segons han puntualitzat.

Mazón defensa una "cultura única de l'aigua"

Mazón ha apuntat, en declaracions als mitjans de comunicació, que les al·legacions de les quatre comunitats representen els interessos de més de vint milions d’espanyols, la qual cosa suposa més de la meitat de la ciutadania del país. 

Al seu parer, aquest clam unànime de la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i Madrid, totes elles amb el PP en el govern, posa de manifest “una cultura única de l’aigua, una coordinació nacional de l’aigua”, marcada “pel rigor i l’objectivitat i no per qualsevol criteri polític”. 

El cap del Consell ha recordat que la Comunitat Valenciana ha patit “26 o 27 retallades injustificades” d’aigua per al Segura, una situació que ha reclamat revertir.

El president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (Scrats), Lucas Jiménez, va acusar el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, d’iniciar una campanya i "encoratjar" el Ministeri per a la Transició Ecològica per a aprovar la modificació de les regles d'explotació "a la seua conveniència".

També et pot interessar

stats