Compromís vol que les taxes d'ocupació a la Marina de València es destinen al consorci
La formació defensa en una proposició de llei que els organismes públics amb funcions de gestió dels espais portuaris es consideren gestors de ple dret
Compromís ha registrat una proposició de llei al Congrés per a reformar la llei de ports de l'Estat i que les taxes d'ocupació a la Marina de València facen cap al consorci públic que la gestione. A més, sol·licita que l'Autoritat Portuària no puga exigir taxes a aquests consorcis ni als subjectes que ostenten els diferents títols d'ocupació.
La gestió de la Marina de València, nascuda el 2007 amb motiu de la Copa de l’Amèrica de vela, va correspondre al govern espanyol (40%), al Consell (40%) i a l'Ajuntament de València (20%) mitjançant la creació del Consorci València 2007.
No obstant això, el 2022 va començar-ne el procés de liquidació, després que l'Estat isquera del consorci en saldar un deute acumulat de 400 milions d'euros, corresponent a la celebració de la Copa el 2007.
El consorci, que manté un deute superior als 24,7 milions d'euros amb l'Autoritat Portuària de València, entén que no es poden cobrar aquestes taxes per ser sòl urbà a efectes pràctics. És per això que Compromís ha plantejat modificacions en diversos articles de la llei, així com una nova disposició addicional.
La coalició valencianista defén que els consorcis i altres organismes públics amb funcions de gestió dels espais portuaris es consideren gestors de ple dret del domini públic. La proposta indica que els consorcis quedaran adscrits a l'Autoritat Portuària o bé a la corresponent comunitat autònoma, segons s'establisca en els corresponents estatuts.
En el cas de la Marina de València, Compromís vol que el consorci quede "obligatòriament" adscrit al Consell i que la norma siga efectiva en un termini màxim de tres mesos, de manera que no haja de seguir la tramitació prevista en la Llei 40/2015, del Règim Jurídic del Sector Públic.