Compromis tanca files al voltant d'Oltra, la resta del Botànic calla

L'alcalde de València, Joan Ribó, anticipa una reunió de la direcció de Compromís la pròxima setmana per a "analitzar la situació i prendre una decisió"

D'esquerra a dreta, el president de les Corts Enric Morera, l'alcalde de València Joan Ribó, i el secretari autonòmic Entic Nomdedeu
D'esquerra a dreta, el president de les Corts Enric Morera, l'alcalde de València Joan Ribó, i el secretari autonòmic Enric Nomdedeu / À Punt NTC

L'endemà de la imputació de la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra, alguns dels membres més representatius de la seua formació, Mes Compromís, s'han manifestat en defensa de la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Al suport que ha expressat a Les Notícies del Matí la coportaveu de Compromís i secretària general de la formació, Àgueda Micó, l'ha seguit el d'Enric Morera. El president de les Corts ha diferenciat entre els temps de la justícia i la política ha compartit la impressió que el cas es desinflarà quan Oltra declare en seu judicial, el pròxim sis de juliol. "Acabarà en res" perquè "no hi ha res" [contra ella], "no hi ha cap prova de cap actuació indecorosa com reconeix el Tribunal Superior de Justícia", ha dit Morera que ha descartat que aquesta situació afecte l'estabilitat del Consell. Si bé Micó ha insinuat a la ràdio d'À Punt que la destitució d'Oltra per part del president de la Generalitat suposaria trencar el Botànic, Morera ha matisat que es tracta d"'un cas hipotètic que no es produirà".

El secretaria autonòmic d'ocupació Enric Nomdedeu, també ha tancat files al voltant d'Oltra recordant la desimputació d'altres companys, com la regidora de Castelló Ali Brancal o la seu mateixa: "Ja he passat per això. He estat dos anys entrant i eixint dels jutjats amb acusacions falses, però és que em demanaven sis anys de presó". Nomdedeu atribueix les denúncies a una cacera política deliberada, de la dreta i l'extrema dreta, per a allunyar-los del poder: "Quèiem bé fèiem gràcia mentre no governàvem però ara que hem tocat poder hem passat a una campanya de descrèdit partint d'acusacions falses, algunes ja demostrades (...) que ens han comportat grans costos reputacionals de difícil reparació".

Ribó sobre Oltra: "La setmana que hem de tindre una reunió i madurar la decisió"

També l'alcalde de València ha manifestat el suport "total i absolut a Oltra". No obstant això, ha condicionat el futur de la vicepresidenta a una doble decisió, la personal i la col·lectiva, que prendrà el partit. Ribó creu que la formació haruia de reunir-se prompte, probablement la pròxima setmana, per a "parlar del tema, analitzar la situació i a partir d'ahí prendre una decisió" valorant totes les circumstàncies, com ha recordat que va fer l'organització a València arran la imputació del regidor Pere Fuset. "La pròxima setmana hem de tindre una reunió i s'ha de madurar la decisió", ha declarat a preguntes dels periodistes.

Ribó ha descartat que el cas complique l'organització de Compromís amb vista a les pròximes eleccions, fins i tot en cas d'una hipotètica renúncia de la vicepresidenta, la cap del cartell de Compromís en les passades eleccions autonòmiques: "Complica, però no és una cosa per a estressar-se. Falten onze mesos de les eleccions. Tenim temps per a preparar i escollir", ha dit l'alcalde de València.

En termes similars s'ha pronunciat el vicealcalde, Sergi Campillo, que ha traslladat el "total suport i afecte" a la consellera davant la situació que travessa, que considera "molt injusta".

Silenci al PSPV i Unides Podem

Les manifestacions de recolzament a Oltra dels diferents càrrecs de Compromís contrasten amb el silenci de la resta del Botànic. Ni PSPV ni Unides Podem s'han pronunciat aquest divendres sobre la imputació d'Oltra tot i la interpel·lació dels periodistes als consellers abans i després del ple al Palau de la Generalitat. El president Ximo Puig, que fa 24 hores assegurava que el tripartit no està en perill, ha evitat pronunciar-se sobre el futur de vicepresidenta.

La imputació d'Oltra ha botat a la política estatal. Membres del govern espanyol, com el ministre de presidència Fèlix Bolaños i la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha evitat una valoració personal i s'han remés a la posició manifestada pel cap del Consell de respecte a la Justícia.

També et pot interessar

stats